Vlada RS formirana na korupciji!?

Vlast i opozicija u žestokoj svađu u manjem bh.entitetu

Vlada RS formirana na korupciji!?

25.06.2015 - 19:58
Politika

Poslanici vladajućih stranaka u Republici Srpskoj te opozicija predložili su dva prijedloga dijametralno suprostavljenih zaključaka povodom gotovo dvodnevne rasprave o informaciji o „kupovini“ poslanika prilikom formiranja Vlade RS-a.

Klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i DNS-a smatraju da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade RS-a te da je cilj događaja u vezi sa spornim audiomaterijalom na kojem se govori o "kupovini" poslanika bio destabilizacija RS-a i rušenje njenog ustavnog poretka. 

Također, daje se puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova i Specijalnom tužilaštvu RS u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s, kako navode, nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem premijerke Željke Cvijanović. 

Od MUPRS-a, u predloženim zaključcima, zahtijevaju da se podigne nivo zaštite svih građana, a posebno nosilaca najviših funkcija RS s ciljem sprečavanja „devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj RS“. 

Poslanički klubovi vladajućih stranaka dodaju da je na izborima u oktobru prošle godine koalicija SNSD, DNS, SP imala potrebnih 42 poslanika za skupštinsku većinu. 

Od nadležnih institucija RS-a zahtijeva se da istraže navode poslanika Napredne Srpske Gorana Đorđića „o aferi prisluškivanja poslanika i sudije u Gradišci“. 

S druge strane, klubovi poslanika SDS-SRS RS, PDP-e i NDP-e prijedložili su zaključke, u kojima se, između ostalog, naglašava da je obustavljanje istrage u aferi "snimak" od Specijalnog tužilaštva RS rezultat nedostatka namjere da se utvrdi prava istina, jer nisu iscrpljene sve istražne i forenzičke mogućnosti pribavljanja dokaza radi utvrđivanja autentičnosti sadržaj audiosnimka, kao i identiteta osoba koja su izvršila neovlašteno snimanje. 

U predloženim zaključcima traže od Republičkog tužilaštva RS da se nastavi istraga u ovom predmetu. 

-Istraga o počinjenim krivičnim djelima u vezi sa snimanjem razgovora, kao i u vezi sa sadržajem snimljenog razgovora, treba biti okončana kako bi se sudskim postupkom protiv odgovornih osoba utvrdilo da li ima krivične odgovornosti po bilo kojem osnovu - stoji u predloženim zaključcima. 

Također, traže da parlament zaduži Vladu RS da pokrene proceduru ukidanja Specijalnog tužilaštva, ne samo zbog naređenja o nesprovođenju istrage u ovom slučaju, već zbog iskazanog kontinuiteta nedostatka volje da se istraže brojni slučajevi u kojima je postojala dovoljno argumentirana osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima u upravljanju i raspolaganju javnim sredstvima. 

O predloženim zaključcima i vladajućih stranaka i opozicije očekuje se izjašnjavanje nakon što se okonča maratonska rasprava o informaciji o "kupovini" narodnih poslanika prilikom izbora Vlade Republike Srpske 18. decembra prošle godine. 

Izvor: 
Fena