Vlade FBiH neće biti još dugo: Propao sastanak SDA i HDZ-a

Danas u Sarajevu

Vlade FBiH neće biti još dugo: Propao sastanak SDA i HDZ-a

12.12.2019 - 20:33
Politika

Delegacije SDA i HDZ-a BiH, predvođene predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, okončale su današnji sastanak b ez ikakvog rezultata. Jedino što su imali saopštiti javnosti jeste da će nastaviti razgovarati. HDZ BiH je, već ranije, ustvrio da do formiranja nove federalne vlasti neće doći dok se ne usvoji izmjenjeni Izborni zakon BiH. Iz SDA  su saopćili da neće trpiti nikakve ucjene ali će, zato, morati trpiti HDZ-ove blokade. 

Bakir Izetbegović, Dragan Čović

Ako se uzme da SNSD već itekako blokira BiH na državnom nivou, postavlja se pitanje koliko je mudra politika SDA da ima front prema HDZ-u i sve to zbog slučaja "Komšić". Ako HDZ odstupi od svog zahtijeva za izmjenama Izbornog zakona BiH, jasno je da će izgubiti polovinu podrške u svom biračkom tijelu. S druge strane ako SDA popusti Čoviću i pristane na formiranje Treće izborne jedinice, zapravo prikrivenog entiteta, vjerovatno se neće dogoditi ništa - naime, SDA je već potpisala formiranje Federacije BiH (prihvatila princip federalizacije unitarne države), zatim je potpisala legalizaciju Republike Srpske te, nakon svega, uspijela ostati na vlasti. Iako potpišu Treću izbornu jedinicu za vjerovati je da ih narod neće kazniti već će, jednostavno, kažnjavati sami sebe. Kao i do sada. U prilogu, izjave sa današnjeg sastanka...

- Tako traje već decenijama. Imamo naša razilaženja, ali ipak držimo stvari u FBiH i državi stabilnima. Mislimo da uvijek vrijedi nanovo razgovarati, jer za ova teška pitanja potrebno je imati deset, 19-20 sastanaka, da bi u 21. uslijedio rezultat – izjavio je Izetbegović.

Kako kaže, SDA smatra da treba odmah imenovati Vladu FBiH zajedno s Vijećem ministara BiH, a da se HDZ BiH s tim ne slaže. Izetbegović je nakon sastanka na pitanje novinara hoće li dostaviti imena kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH, ako HDZ ne pristane na formiranje Vlade FBiH, kazao:

- Mi ćemo sutra imati sastanak s gospodinom Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, dakle SDA, SBB i DF, i mi ćemo zauzeti stav - kazao je Izetbegović, dodavši da SDA-u ne pada na pamet da pravi ultimatume i da se ne drži principa da ide Vijeće ministara za Federalnu vladu, ali da će zagovarati da barem budu imenovani predsjednik i potpredsjednik FBiH i da se otvori put formiranja Vlade FBiH.

- Hrvatski predstavnici insistiraju na legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda, a presude koje su dovele u pitanje izbore u Mostaru i izbore za Dom naroda FBiH insistirale su na jednakoj vrijednosti glasova ili približno jednakoj vrijednosti. Mi, Bošnjaci, smatramo da treba taj princip u potpunosti provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, da Bošnjaci, kojih je 51 posto u ovoj državi, ne učestvuju u tom procentu niti približno u agencijama, fondovima, institucijama. Postoje procenti gdje nas nema dovoljno. Odstranjeni smo iz nekih bitnih segmenata poput finansija, gdje smatramo da nam ovaj put hrvatska strana treba pomoći da dobijemo Upravu indirektnog oporezivanja, tako da i mi učestvujemo značajnije u kreiranju onoga što je fiskalni okvir i općenito finansije – poručio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su iznesene neke želje o rasporedu u agencijama i da će se o tome razgovarati u dogledno vrijeme.

Ocijenio je da se imenovanje Vijeća ministara BiH mora privesti kraju i da je HDZ svoj posao završio. Što se tiče Izbornog zakona BiH, govora je bilo o Predsjedništvu BiH, Domu naroda i Gradu Mostaru.

On je rekao da su SDA i HDZ kazali ranije da će izbori u Mostaru biti, ali da, ako se želi pričati o sadržajnim stvarima, na čemu insistira SDA, onda je to složeniji proces.

- Ako želimo provesti presudu Suda u Strazburu o Mostaru i odluku Ustavnog suda o Mostaru, to je samo pitanje izbora 35 vijećnika u Gradskom vijeću. Naravno da HDZ može odmah potpisani bjanko te izmjene. Ako želimo pričati o nekim drugim stvarima o Mostaru, sadržajnim, a što želi bošnjačka strana i što razumijemo, čini mi se da to mora biti paket koji neće biti razgradiv na način kako to neko misli da se može napraviti. Ja sam i dalje umjereno optimističan da mi o ovome možemo naći zajednički dogovor - kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je rekao da HDZ BiH insistira na tome da Hrvati mogu birati legitimne političke predstavnike, ističući da je teško doći do izmjena Ustava BiH. Razgovaralo se i o Domu naroda FBiH, a Čović je kazao da je stav HDZ-a BiH da "17 predstavnika u Domu naroda FBiH treba biti izabrano legitimno".

- Ne možemo apsolutno prihvatiti da Klub Hrvata popunjava bošnjačka politička opcija ili neka druga opcija. Na isti način ne želimo da Hrvati iz zapadne Hercegovine popunjavaju Bošnjake u Domu naroda - kazao je Čović.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba