Vlasenica: Obilježena 26. godišnjica zločina nad logorašima Sušice

Kroz logor prošlo 8.000 žrtava

Vlasenica: Obilježena 26. godišnjica zločina nad logorašima Sušice

22.09.2018 - 19:54
BiH

Danas je memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici.

Kroz Sušicu je tokom agresije na BiH prošlo najmanje 8.000 zarobljenih Bošnjaka iz Vlasenice i okoline, a njih 1.600 ih je ubijeno.

Na Šehidskom mezarju Rakita do sada je ukopana 371 osoba. Dio ubijenih ukopan je na porodičnim i mjesnim mezarjima, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po brdima.

Da žrtve vlaseničkih Bošnjaka ne bi s vremenom pale u zaborav, pokrenuta je inicijativa za otkup objekta u kojem je bio logor, kako bi se na tom mjestu napravila spomen-soba.

Za ratne zločine u Vlasenici do sada su pravosnažno osuđene tek tri osobe.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2005. godine osudio je Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici. Prije pet godina pušten je na prijevremenu slobodu, a nedavno je umro, dok je Sud Bosne i Hercegovine na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar. Njih dvojica su na izdržavanju kazne.

Na listi optuženih za ratne zločine, između ostalih, je i Miroslav zvani Mićo Kraljević, aktuelni načelnik Vlasenice.

Izvor: 
BNN.BA