Vlast gluha: Ljekari i prosvjetni radnici izlaze na ulice

Zemlja u krizi

Vlast gluha: Ljekari i prosvjetni radnici izlaze na ulice

30.08.2019 - 23:46
BiH

Sindikat predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona donio je odluku o organiziranju generalnog štrajka počevši od 2. septembra u svim osnovnim i srednjim školama.  

- U skladu sa zakonskim propisima, odluke je Sindikat dostavio svim relevantnim institucijama još 12. jula, a do 22. augusta niko od strane vlade nije našao za shodno da pregovara sa sindikatom niti ponudi sindikatu rješenja njihovih zahtjeva - navodi Kantonalni odbor Sindikata USK-a.

Navode, da im je u toku mirenja, koje je prvi put zakazano 22. avgusta, ponuđeno ono što već imaju, potvrđujući da budžet nije donesen u skladu sa zakonskim propisima jer u njemu nije planirana isplata plaće koju propisuje Kolektivni ugovor, za djelatnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.  Tvrde da direktori od radnika traže potpise ko je za štrajk, a ko je za rad, što predstavlja, kako navode u saopćenju s potpisom predsjednici kantonalnih odbora strukovnih sindikata Zehra Hadžić i Samir Fajić, direktno miješanje u rad sindikata.

Osim prosvjetara USK-a, ljekari u Kantonu Sarajevu uskoro također stupaju u štrajk.

Izvor: 
BNN.BA