Vlast ili opozicija: Članovi Glavnog odbora SDP-a i dalje neodlučni, u SDA primorani čekati

Unutar SDP-a postoji mogućnost referenduma

Vlast ili opozicija: Članovi Glavnog odbora SDP-a i dalje neodlučni, u SDA primorani čekati

09.02.2019 - 21:02
Politika

Glavni odbor SDP-a i Glavni odbor SDA, održani su danas u Sarajevu. I dok su iz SDA primorani i dalje čekati o tome koju odluku će donijeti SDP i da li će ići u vlast sa ovom stranku, SDP je i dalje neodlučan. 

SDA, SDP

Nakon skoro pet sati održavanja u Sarajevu je završena sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji.

Glavni odbor SDA je ocijenio da je stranka ostvarila sve planirane ciljeve, te da upućuje poziv strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana na prethodnim izborima da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima.

Prema riječima Čedomira Lukića, predsjednika Glavnog odbora SDA, ova stranka je spremna na formiranje stabilnih većina, koje će osigurati podršku vladama i provođenju reformi.

"SDA je spremna da razgovara sa svim političkim subjektima koji prihvataju borbu za Bosnu i Hercegovinu u skladu sa ustavima i zakonima, bez obzira na to o kojoj političkoj partiji se radi. U ovom trenutku ne možemo govoriti o tome s kim će se praviti eventualno vlast u budućnosti", naglasio je Lukić.

Dodao je da nema informaciju o tome šta će odlučiti Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH kada je u pitanju njihovo učestvovanje u formiranju vlasti sa SDA.

"SDA će sačekati na odgovore onih koje smo pozvali, pa ćemo nakon toga vidjeti kakve ćemo poteze poduzimati", rekao je Lukić.

Najavljeno je i da će Kongres SDA, na kojem će se birati novi predsjednik, biti održan u septembru. 

S druge strane, sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH koja je danas u 10:00 sati, i dalje traje. 

SDP je podijeljen oko pitanja ulaska u koaliciju sa SDA na državnom i nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, podjele su i unutar SDP-a u Tuzlanskom kantonu, gdje je KO SDP za ulazak u vlast, dok tu ideju ne podržava Gradski odbor SDP Tuzla.

Kako navodi N1, postoji mogućnost referenduma unutar stranke ako se ne izglasa jedinstven stav. Referendumom će se tražiti da se članovi izjasne o partnerstvu sa SDA na pomenutim nivoima vlasti. 

Izvor: 
BNN.ba