Vlast u ZDK: SDA daje od sebe jedno "sadaka" ministarstvo za Stranku za BiH

Tijesna većina SDA, A-SDA, SBiH i HDZ

Vlast u ZDK: SDA daje od sebe jedno "sadaka" ministarstvo za Stranku za BiH

06.02.2019 - 18:14
Politika

Novu skupštinsku većinu u ZDK sačinjavaju SDA sa njenih 11 zastupnika, HDZ sa 3, A-SDA sa 2, SBiH s 1, te Omer Škaljo, "nezavisni zastupnik" u Skupštini ZDK, što ukupno čini potrebnih 18 većinskih glasova u Skupštini ZDK. Pošto je jedan dio koalicionih partnera već okušao sreću na lijevoj strani, sa desnicom je odmah pao konkretan dogovor oko plijena: raspoređena su ministarstva, pozicije a, sve su prilike, i mjesta u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Skupština ZDK, Stranka za BiH

Toliko je brzo postignut dogovor između SDA, ASDA, SBiH i HDZ da bi se moglo zaključiti da su se ove četiri stranke dogovorili gotovo pogledima. Već za sutra je zakazana sjednica Skupštine ZDK kada se biraju delegati za Dom naroda FBiH a najviše šansi da uđu u ovaj parlament imaju jedan SDA-ov, jedan ASDA-ov i jedan SDP-ov kandidat. 

Što se tiče samih ministarstava u ZDK, SDA će dobiti premijera, predsjednika Skupštine i pet ministarstava, dok će ASDA imati njih tri. Iz SDA-ove "sadake" Stranka za BiH će dobiti jedno ministarstvo koje će SDA ustupiti ovoj stranci"radi kooperativnosti, dok će HDZ imati dva ministra.

Politička sadaka SDA prema Stranci za BiH rijedak je slučaj ponižavanja "koaliconih partnera" koje, svakako, ne bi bilo moguće bez samoponiženja druge strane koje je, očito, jedina opcija za opstanak u bilo kakvoj vlasti na koju je Stranka za BiH jednostavno navikla.

 

Izvor: 
BNN.ba