"Vodovod" i "Sarajevogas" milione maraka dali SDA-ovim firmama

Istraživanje BNN-a

"Vodovod" i "Sarajevogas" milione maraka dali SDA-ovim firmama

14.03.2018 - 09:41
Politika

"Telefongradnja" SDA-ovca Mirze Čelika, "Bihexo" Mirsada Berberovića, zeta Bakira Izetbegovića, "MHS" SDA-ovca Hadisa Kusture, "MIBO" komunikacije - vječitog poibjednika velikog broja tendera u BH.Telekomu i drugim firmama koje kontroliše dikretno SDA i "Bosnaplast" SDA-ovca Huse Ćesira, skupno su dobili desetke milione konvertibilnih maraka iz javnih preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo, odnosno "Sarajevogas", kao česti pobjednici tendera.

Bit će zanimljivo provjeriti tenderske komisije kao i tendersku dokumentaciju kada se, uskoro, bude ustanovljavalo kako se dogodilo da baš "Telefongranja", "Bihexo", "Mibo" i "Bosnaplast", firme naprijed pobrojanih SDA-ovaca, dobijaju izuzetno profitabilne poslove od javnih preduzeća u Kantonu Sarajevu u kojima, gle čuda!, također vladaju SDA-ovi direktori i kadrovi.

 

 

Ugovori koje su dobile SDA-ove firme, od strane javnih preduzeća gdje vladaju SDA-oviu direktori, mjere se, skupno, desecima miliona konvertibilnih maraka što bi se vrlo lako moglo smatrati direktnom političkom korupcijom, nakon što se utvrde sve činjenice i predmeti budu poslati nadležnim organima.

Također, bit će vrlo zanmljivo vidjeti i koja su imena se nalazila u tenderskim komisijama, da li su naručeni poslovi urađeni i na koji način, da li su određene cijene svjesno napuhane i kako je vršena isplata ugovorenih iznosa.

Nije nikakva tajna da se Beberović i Čelik nalaze na listi osumnjičenih i u akciji "Zadruga" gdje se deseci SDA-ovaca i njima bliskih ljudi sumnjiče za pranje preko 40 miliona KM. Čelikov otac, supruga ali i on sam nalze se pod mjerama zabrane dok je ista sudbina zadesila i Izetbegovićevog zeta kojem je pošlo za rukom da iz Izetbegovićeve sjene zgrne desetke miliona KM.

 

Naravno "Vodovod i kanalizacija" i "Sarajevogas" nisu jedina javna preduzeća iz kojih su SDA-ovi direktori dodijeljivali milionske poslove svojim prijateljima, SDA-ovcima koji su vlasnici firmi. Pored ovih firmi, vrlo izadšne poslove mnogim od gore navedenih preduzeća davale su i javna preduzeća "Park" i "BH.Telekom" o čemu ćemo pisati u nastavku naših istraživanja jer je dokumentacija o poslovima SDA-ovih firmi sa dikretorima javnih preduzeća, itekako obimna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: 
BNN.BA