Vrijedne ruke nane Asime, najstarije krajiške šnajderice

U devetoj deceniji dobro kroji i šije

Vrijedne ruke nane Asime, najstarije krajiške šnajderice

23.07.2019 - 21:31
Politika

Iako je duboko zakoračila u devetu deceniju, Asima Čataković iz Polja u Cazinu, i dalje jednako dobro kroji i šije. I ne samo to, ova vrijedna Cazinjanka obrađuje i vlastitu baštu, a održava i veliki cvjetnjak.

Asima Čataković iz Polja vjerovatno je najstarija krajiška šnajderica. U januaru je napunila 86 godina, no mašina za šivenje i dalje je njen zaštitni znak. Asima je počela krojiti i šiti sa 19 godina, a njenu vještinu šivanja nisu potisnule ni godine, ali ni savremena konfekcijska proizvodnja. Unatoč godinama, Asimi ne nedostaje energije, vedrine i osmijeha.

Krojačkim zanatom dugo godina bavio se i Asimin muž, a zanat je naslijedila i jedna kćerka. I dok njene vršnjakinje vrijeme od svakodnevnih poslova i briga provode uz odmor, Asima marljivo radi za svojom mašinom ili u dvorištu.

Za razliku od davnih vremena kada se kod krojača išlo redovno, i šilo sve: od bluza, suknji, haljina, dimija do kaputa, i kada se i sedmicama čekalo na red kod najboljih šnajderica, danas je sve manje onih koji se bave ovim zanatom.

Ipak, priča o Cazinjanki Asimi Čataković pokazuje da su, uprkos raznovrsnoj ponudi robnih marki u trgovačkim radnjama, šnajderice ili krojači pravi čarobnjaci koji uz pomoć makaza, igle i konca stvaraju prava umjetnička djela. 

Izvor: 
BNN.BA/Cazin.net