Vrijeme afera: Prozvodit će se nove, da bi se sakrile aktuelne

Naručene afere, predizborne "istrage", montirane optužnice, političko pravosuđe...

Vrijeme afera: Prozvodit će se nove, da bi se sakrile aktuelne

05.06.2020 - 17:11
Politika

Potpuno je jasno da pravosuđe nije u rukama zakona, već njega kontroliše nekoliko političko-finansijskih lobija koji, međusobno ratujući, otvaraju jedni drugima istrage, podižu optužnice i sude a sve kako bi, ponovo jedni drugima, nanijeli poslovno političku štetu. Čim se pojavi jedna afera, opravdana ili ne, drugi političko-finansijski lobi će, radi skretanja pažnje sa sebe, drugom taboru otvoriti istragu, poslati policiju na kućna vrata i napraviti novu medijsku priču kako bi smanjili štetu nanesenu od njima otvorene afere.

Uz nekoliko, vrlo rijetkih, časnih izuzetaka koji se zaista bave pravom i pravdom, većina pravosudnog sistema je obična politička ruka koja sprovodi katil-fermane, zabavljaju javnost, čiste politički prostor, uklanjaju oponente, svete se u privatne, poslovne i političke svrhe.

Pravda i pravosuđe bi trebali podrazumjevati jednakost svih pred zakonom i zakon jednak za sve ali, međutim, u Bosni i Hercegovini to nije bio, niti će dugo biti slučaj. S obzirom da je Bosna i Hercegovina u izbornoj godini te da je, praktično, otpočela borba za pozicioniranje na izborima 2020. i 2022.godine, javnost će svjedočiti brojnim aferama, optužnicama, hapšenjima, podmetanjima i prljavim rabotama u kojima će "nadležni", pincetom, izvlačiti jednima krivicu, a drugima krivice sakrivati bagerima.

S obzirom da u Bosni i Hercegovini sve izgleda, barem malo, izvitoperenije i čudnije nego u ostatku regije i svijeta, tako i bosanski model "pravde" i "pravosuđa", više izgleda kao centriranje lopte medijima i političkim stranakama da bi se obračunavali sa konkurencijom. Jedina je sreća da u Bosni i Hercegovini ne vrijede zakoni iz 1945.godine jer da je tako mnogi bi, odavno, stajali pred streljačkim strojem - čisto da se "umiri javnost" a ona se, uvijek, hrani na način da se neko žrtvuje da bi se ostali spasili.

Kako svaka batina ima dva kraja, tako i svako namještanje jedne, povlači sa sobom drugu aferu, svaki progon jednih, dovest će do brutalne reakcije drugih i tako se, naime, ovdje afere nikada ne završavaju a stalno, iznova, počinju.

Izvor: 
BNN.BA