Vučić: išao ili ne u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije

Još nije dobio zvanične informacije u vezi s rezolucijom o Srebrenici

Vučić: išao ili ne u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije

12.06.2015 - 15:38
Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije dobio nikakve zvanične informacije u vezi s rezolucijom o Srebrenici i da će odluku o tome da li će otići na obilježavanje dvadesetogišnjice Srebrenice donijeti Srbija, a ne druge države.

"Išao ili ne u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Ruske Federacije ili bilo koga drugog", naveo je premijer odgovarajući na pitanja novinara na Trgu Republike tokom promocije "Moja Srbija".
        
 On je, upitan da li je najava rezolucije deo pritiska da neko od zvaničnika Srbije ode u Srebrenicu, rekao da na njega niko ne može da vrši pritisak.
        
 Njegov odlazak ili neodlazak u Srebrenicu ovisi od bezbroj faktora, kazao je premijer i dodao da mediji treba da pokažu malo strpljenja po tom pitanju jer to nisu lake odluke.
        
 Još, kaže, nije dobio nikakav papir u vezi sa najavljenom rezolucijom, iako je to očekivao u toku jučerašnjeg dana, te da ne može da komentira  nešto što nije vidio.
       
 "Da me pitate zašto neki pišu nacrt rezolucije, a da Srbija s tim nije upoznata, moram da kažem da to ne razumijem, da mi nije jasno zašto to rade i da ne shvatam šta je krajnji cilj", rekao je Vučić.
        
  Na pitanje, hoće li, ako se rezolucija nađe pred Vijećem sigurnosti, Srbija tražiti zaštitu od Rusije da stavi veto, Vučić je rekao da ne može ništa da kaže, jer nije vidio tekst rezolucije.
       
 "To mogu da vam komentarissem tek kad budem video tekst rezolicije, ako je loss tekst mi chemo glasati protiv, a ako je dobar bichemo za, ali moram da vidim tekst", rekao je Vučić.
        
 Upitan šta se očekuje od posjete predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu, Vučić je rekao da očekuje korektnu i konkretnu posjetu za uspostavljenje još boljih bilateralnih odnosa.
        
 A na pitanje o tome šta misli o izručenju Nasera Orića, Vučić je rekao da organi pravosuđa treba da rade svoj posao.
 

Izvor: 
Fena