Vučić: BiH će imati stav koji ima i Srbija, želimo da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji

"Nismo tu da bismo se voljeli i grlili"

Vučić: BiH će imati stav koji ima i Srbija, želimo da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji

06.12.2017 - 15:20
Politika

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić susreli su se danas u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim su razgovarali o brojnim pitanjima značajnim za dvije zemlje. Nakon sastanka  Vučić se obratio medijima. "Nismo tu da bismo se voljeli i grlili"; "Želimo da imamo HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije"; te da će po pitanju Kosova "Bosna i Hercegovina imati stav kakav ima i Srbija", samo su neke od izjava koje je Vučić istakao u obraćanju medijima.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporna su područja oko hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta", potom dio kroz koji prolazi pruga Beograd-Bar i dio oko općine Priboj u Srbiji, koja je razdvojena teritorijom općine Rudo. Tim povodom određena je komisija za utvrđivanje granice između dvije zemlje koja bi nakon današnjeg susreta trebala da postigne napredak u svome radu. Ipak, Vučić je  bio jasan: "Srbija želi da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji", a predloženo je i da se na teritoriji općina Priboj i Rudo uradi razmjena teritorija metar za metar.

"Model je takav, to je naš predlog i čini se da smo dobili saglasnost, a rekli smo da želimo da imamo HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije. Razgovarali smo o dva dijela na teritoriji opština Priboj i Rudo gde bismo išli u razmjeni teritorija metar za metar, kazao je Vučić u obraćanju medijima.

Također, jedno od važnih pitanja o kojim je Vučić govorio je i autoput "Beograd - Sarajevo".

"Mi smo iznijeli veoma fer stav, rekli smo i pokazali šta gradimo na Koridoru 11, mi približavamo Beograd i Sarajevo i ostaje nam 60 kilometara do Kotromana. Onda nam ostaje 106 kilometara. To je važno za povezivanje bošnjačkog življa i Bošnjaka u Sarajevu. Prije svega, Srba i Bošnjaka na teritoriji Srbije i BiH. Sačekat ćemo konačnu odluku BiH po tom pitanju", itakao je Vučić.

Također jedno od pitanja koje je istaknuto je pitanje priznavanja Kosova u kojem je Vučić istakao da  je "stav Predsedništva BiH da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati stav koji ima i Srbija".

U nastavku posjete članovi Predsjedništva BiH trebali bi razgovarati s premijerkom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama, a potom i s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Posljednji put državni vrh Srbije i BiH na ovom nivou se sastao u septembru ove godine kada je Vučić bio u zvaničnoj posjeti BiH. Prije toga, Izetbegović je bio u posjeti Beogradu krajem juna ove godine, na inauguraciji Vučića.

 

 

Izvor: 
BNN.BA