Vučić i Komšić razmjenili prazne riječi - pijuni na NATO šahovskoj tabli

Kome pišu mali predsjednici?

Vučić i Komšić razmjenili prazne riječi - pijuni na NATO šahovskoj tabli

26.12.2019 - 14:57
Politika

"Ne znam šta mu je smetalo? Da je Republika Srpska u Bosni i Hercegovini? Pa, to je dejtonska stvar ili valjda neće da postoji Republika Srpska? Mi smo rekli da se zalažemo za Republiku Srpsku u BiH. To svaki dan govorimo. Da ukinemo Republiku Srpsku? Pa, ne može! To je ustavna kategorija i piše u Dejtonskom sporazumu. Samo nas pustite na miru. Šutimo kad pričate gluposti o Kosovu i o svemu drugome, ništa vam ne odgovaramo. Hajde, pustite nas malo", izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagujući na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića, koji je izjavio da je za njega "Kosovo nezavisna država".

Na ov e današnje reakcije Vučića, ponovo je reagovao Komšić: ''Mi se više ne uzdamo samo u međunarodnu pravdu i to u Srbiji moraju znati. Uskoro će Drina biti granica ne samo između BiH i Srbije, nego i između NATO-a i Srbije'.

Iako u Programu reformi BiH jasno stoji da će o članstvu u NATO paktu odlučivati, zajedno, dva bh.entiteta, Komšić već najavljuje ulazak u NATO pakt kao a je to gotova stvar, a ne dugotrajan i neizvjestan rpoces koji će itekako trajati. Također, finiš tog procesa zavisi od stepena međunarodnog pritiska i, na kraju, pristanka vlasti u manjem bh.entitetu. Također, osnovni pritisak na sadašnje ponašanje Milorada Dodika izvršila je SDS i Mirko Šarović, a nikako Komšić jer upravo je Šarović odigrao simultanku odblokiranja procesa u BiH - pokretanjem izmjene Poslovnika o radu PSBiH.

Međutim, Komšićeva retorika kojom pravda svoje političke poteze može Dodika ponovo odvesti u još veći radikalizam ali nije poznato kako Komšić vidi lijek u takvom stanju - posebno kada je jasno koje poluge je Komšić predao u ruke Dodiku u vidu ministarskih i zamjeničkih mjesta u VMBiH. Zato Komšićevo žongliranje sa Vučićem jeste prazna priča, bez ikakvog smisla i efekta jer sve dosadašnje ustavne probleme Komšić jeste proizvodio ali ih je, itekako, morao rješavati neko drugi i za iste plaćati ceh. On je, kao i do sada, samo sjedio u fotelji u Predsjedništvu BiH - uskoro će tome 12 punih godina.

Na kraju, snaga BiH i Srbije, kao "vojnih sila", uopšte ne postoji da bi ove zemlje bile zanimljive NATO paktu. Radi se o teritorijalnom pozicioniranju koje NATO vrši širom svijeta, Evrope pogotovo. Nakon što je NATO sve svoje potencijale presmjetio na Kosovo, te obezbjedio Jadran kroz Crnu Goru i Hrvatsku, Bosna i Hercegovina nije ključno vojno pitanje, iako nije ni od periferne važnosti.

Ali NATO je okružio BiH te njen put u NATO je "prirodnost moranja", a ne stvar bilo čijeg političkog umijeća ili "veličine" - jer zaista bi bilo smiješno kada bi političari ranga Dodika, Komšića ili Vučića mogli pokretati ili zaustavljati NATO a nisu u stanju da pokrenu vlastite države. Zaustavili ih, svakako jesu. Svako na svoj način i svako iz svog interesa.

 

Izvor: 
BNN.BA