Vučić i Merkel o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine

O zastoju dijaloga i bilateralnim odnosima u regionu

Vučić i Merkel o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine

08.06.2019 - 14:04
Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel

Vučić je u razgovoru istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu, navodi se. 

On je zahvalio kancelarki Merkel i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

Međutim, kako se navodi, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Predsjednik Srbije je zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo posjeti Srbiju, navodi se u saopštenju. 

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org