Vučić: Nudiće nam prolaz u EU za priznanje Kosova, ne smijemo da odbijemo, ni prihvatimo

Kako da se prihvati ono što je dogovoreno?

Vučić: Nudiće nam prolaz u EU za priznanje Kosova, ne smijemo da odbijemo, ni prihvatimo

23.02.2020 - 17:04
Politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.

Vučić je za televiziju Prva rekao da će to rješenje biti gore od onoga koje je predlagao i da on neće prihvatiti ultimatum, čak i ako je krajnja mogućnost da podnese ostavku na mesto predsjednika Srbije. Prema riječima Vučića, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel (Josep Borrell) mu je rekao ime evropskog posrednika za Kosovo. On nije mogao da kaže ko je to, ali je napomenuo da je to čovek blizak Berlinu i predvideo da će Beogradu biti ponuđen koncept "Asocijacija plus plus plus".

"Reći će Srbiji: dobićete garancije za EU, ali morate da priznate Kosovo i dobićete za Srbe specijaln status tu i tu", rekao je Vučić.

Podsjetimo, slovački minister inostranih poslova i nekadašnji visoki predstavnik EU za BiH, Miroslav Lajčak, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije, potvrđeno je u subotu Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Vučić je za TV Prva najavio da će "pitati narod" da li podržava predloženo rješenje "Asocijacija plus plus plus" i podsetio da je svoj prijedlog izneo pre tri godine, ali da ga niko nije prihvatao.

"Šta bih ja radio rekao sam prije tri godine, narod nije prihvatio. Izašao sam sa planom, nisam hteo da idem do kraja u detalje, bilo je skrivenih stvari sa kojima nisam hteo da upoznajem naše protivnike. Niste pristali, dobićete mnogo gore rešenje na koje ja neću da pristanem", kazao je Vučić.

Naveo je da će pritisak na Beograd uslediti poslije ukidanja kosovskih taksi na robu iz Srbije.

Izvor: 
BNN.ba / slobodnaevropa.org