Vučić: Od nas traže da priznamo Kosovo, a da zauzvrat ne dobijemo ništa

Šta bi Srbija da dobije nakon gubitka Kosova, prilično je otvoreno ali i jasno pitanje?

Vučić: Od nas traže da priznamo Kosovo, a da zauzvrat ne dobijemo ništa

17.04.2019 - 00:00
Politika

"Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Predsednik SNS i Srbije je to rekao na sednici Glavnog i Izvršnog odbora stranke u proširenom sastavu. 

Kako je rekao, razgovaraće sa kineskim i ruskim predsednikom u Pekingu, a potom ide u Berlin, gde ga očekuju veoma teški sastanci sa liderima Francuske i Nemačke.

"Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je Vučić.

Tražiće da uđemo u razgovore a da Albanci ne ukinu takse.

"Po cenu - ne po cenu koju treba da plati Srbija, nego ja - neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksi, ma kakvi pritisci bili", poručio je Vučić.

Govoreći o zahtijevima i pritiscima da Srbija da prizna nezavisnost Kosova Vučić kaže da ne pretjeruje.

"I još da budemo srećni ako ne uvedu poseban tribual za Srbe i ne osude nas za sve seksualne zločine počinjene na Balkanu. Ništa nisam preterao, čak sam ublažio", rekao je Vučić.

U skladu sa tim, kaže, pritisci će biti veliki.

"Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo", rekao je Vučić.

Kako kaže, pritisci će biti nikad veći. Podsjetio je da nema šta Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije - nisu ispunili Briselski sporazum, ni ključnu tačku o formiranju ZSO, uveli su takse suprotno svim međuanrodnim zakonima, donijeli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli vojsku suprotnno čak svom ustavu i stavu genarelnog sekretara NATO, dozvoljeno im je to, šest mjeseci čekamo da povuku takse, da ih zamoli međunarodna zajednica, da se smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine.

"Ništa se nije dogodilo, naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da 'odobrovoljimo ' Albance pa da oni ukinu takse. I vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru i diplomama, kojima su opet varali Srbiju bez obzira na naše loše pregovaranje", kaže on.

Kada kažete - nemoguće je bez ukidanaj taksi - oni kažu - recite vi da nećete vise raditi na blokiranju priznavanja nezavisnosti.

"Hajde da se dogovorimo, da oni ne rade na kampanji priznavanja, pa nećemo ni mi - a ne ne, ne može tako, normalno je da oni traže priznavanje..", predočio je način na koji stranci iznose svoje stavove u razgovorima sa njima.

Ističe i da je kad je govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis i kada je proglašavan za izdajnika i bacana anatema, - to je mzozda bila i poslednja šansa.

"Danas nam kompromis više niko ni ne nudi. Danas smatraju da da su postigli dogovor u međunarodnoj zajednici. Jedino što će nas da pitaju jeste da li je kukuruz žut ili žući...", ironično je primetio.

Izvor: 
BNN.BA/B92