Vučić: Odluka o Oriću politički motivirana

To neće promijeniti politiku Srbije

Vučić: Odluka o Oriću politički motivirana

26.06.2015 - 10:31
Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je odluka Švicarske da Nasera Orića izruči Bosni i Hercegovini politički motivirana, poručivši da to neće promijeniti politiku Srbije i njezin odnos prema svojim susjedima.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije istaknuo kako će se i dalje zalagati za mir i stabilnost u regiji i da se zbog jednog čovjeka neće mijenjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu.

 "Srbija želi mir i stabilnost u regiji i naša politika se poslije ovog teškog događaja za naš narod neće promijeniti zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti, a ne zato što smo slabi", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

 Po njegovim riječima odluka o puštanju Orića je sve samo ne pravična.

 "Ima događaja poslije kojih ostaje osjećaj mučnine i onih čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u druge - mučne, ali poučne, posebno za nas Srbe. I Srbija će i iz ove lekcije umjeti izvući pouke", poručio je Vučić.

 Kako je objasnio ta lekcija za znači da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora biti takva da od vas napravi pobjednika.

 "Zato danas neću se baviti nepravdom, niti da kukam zbog te političke odluke da čovjek optužen za najteže ratne zločine bude pušten na slobodu, jer nemamo iluzije hoće li će taj postupak biti nastavljen, pošto se od 2009., kada je Sarajevo preuzelo postupak od Bijeljine, on ne vodi ", rekao je Vučić.

 Premijer je istaknuo da je ponosan što u Srbiji nije sramota govoriti o zločinima vlastitih građana jer je to "pitanje prava i pravde".

 "Kao predsjednik Vlade Srbije osjećam se vrlo ponosno, jer mi Srbi gonimo srpske zločince koji su rezali grkljan drugima, koji su ubijali vezane civile, jer se ne stidimo da o tome govorimo, jer to kod nas nije sramota, jer to kod nas nije politika već pravo i pravda ", rekao je Vučić.

 On je naglasio da ponosno smije reći da želi otići na svako mjesto u bivšoj Jugoslaviji gdje su se zločini dogodili i da o svakom zločinu otvoreno govori.

 Zašto drugi to ne smiju, zašto samo govore o zločinima nad svojim narodom, upitao je Vučić.

 Vučić je također upitao međunarodnu zajednicu tko će "vrati oči i život" Slobodanu Iliću, kao i život desetina i stotina Srba pobijenih u Podrinju od strane Orićevih snaga.

 Premijer je istaknuo i da će se s Bošnjacima morati živjeti narednih 100, 200, 300 ... godina i to jedni s drugima, a ne jedni pored drugih, iako ima ljudi koji to ne mogu razumjeti.

 Vučić je rekao i da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio prijetnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne jamči sigurnost.

 "Nisam zbog toga htio da dođem, htio sam negdje otići napraviti razliku i povući crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao tko gleda u budućnost, a tko ne. Sada kažu pušten je Orić, jamčimo ti sigurnost - nemojte mi jamčite, kao što niste jučer ", rekao je Vučić i zaključio da ono što radi radi zbog građana Srbije jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose. 

Izvor: 
Fena