Vučić: Ponosan sam na prijateljstvo Srbije i Kine

Ali, SAD sse mora slušati

Vučić: Ponosan sam na prijateljstvo Srbije i Kine

01.10.2020 - 09:42
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu, 30. septembra, da je "ponosan na prijateljstvo" Srbije i Kine, te da će one uspeti da očuvaju bratske i prijateljske odnose i da Srbija, bez obzira na pritiske kojima bude izložena, "neće dovoditi u pitanje prijateljstvo sa Kinom".

"Nisu laka vremena iza nas, verovatno su još teža ispred nas, ali u njima moramo da dokažemo naše prijateljstvo. Na verovatno najtežem mestu na svetu za iznošenje nečeg pozitivnog o Kini (u Vašingtonu), ja sam rekao da imamo vrlo dobre odnose s Kinom. To govori o snazi našeg prijateljstva", rekao je Vučić na prijemu u ambasadi Kine u Beogradu, povodom Dana državnosti Kine.

On je kazao da je zahvalan predsedniku Kine Siju Đinpingu što je razgovarao telefonom sa njim i dodao da Srbija čeka dolazak Sija u posetu kada prođe epidemija korona virusa.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je rekla da su dve zemlje "praktičnim delovanjem dokazale da su "čelični prijatelji" i da "dele i dobro i zlo".

"Uprkos uticaju epidemije korona virusa, odnosi Srbije i Kine dalje napreduju. Ima još mnogo poteškoća i pritiska na našem daljem putu, ali uvereni smo da ćemo nastaviti da se međusobno pomažemo i da idemo dalje napred", kazala je Bo.

Podsetimo, u sporazumu koji su najviši predstavnici Srbije i Kosova potpisali u Beloj kući u Vašingtonu početkom septembra obe strane se između ostalog obavezuju da „će zabraniti upotrebu 5G mreže u okviru svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca“.

U sporazumu se naglašava i da se obe strane obavezuju da će blogovremeno ukloniti takvu opremu i učiniti druge potrebne korake tamo gde je ona već prisutna.

Iako se kineski Huawei eksplicitno ne pominje u sporazumu, upravo je ova kompanija pod lupom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje se kod svojih saveznika zalažu da izbegnu Huawei, jer smatraju da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

Izvor: 
RSE