Vučić priznao: "Na Kosovu nema Srbije..."

Specijalna sjednica Narodne Skupštine Srbije o Kosovu

Vučić priznao: "Na Kosovu nema Srbije..."

27.05.2019 - 19:24
Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podnosi izvještaj o Kosovu pred Skupštinom i njenih 156 zastupnika, među kojima nema pojedinih opozicionih političara koji bojkotuju rad mjesecima. Pretpostavlja se kako će ova specijalna sjednica trajati do duboko u noć. Srbijanski predsjednik indirektno je izjavio kako je "Kosovo izgubljeno za Srbiju", ali je dodao kako je ipak "normalizacija sa Prištinom najbolji put".

"Vrijeme je da priznamo šta se dogodilo. Izgubili smo godine tokom kojih smo se lagali. Nisam se odlučio za nastavak laži. Na Kosovu nema Srbije osim u školstvu i zdravstvu. Sedam godina smo se svađali i natezali, borili za Srbiju. Nismo izgubili ništa što već neko prije nas nije izgubio, mi smo krenuli vraćati Srbiju u igru. Imamo dvije mogućnosti - normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a druga zamrznuti konflikt. Taj konflikt ne znači ništa jer ga Albanci uvijek mogu odmrznuti. Normalizacija može biti u dva slučaja - postizanje sporazuma o nezavisnom Kosovu, a drugi je razgraničenje s Albancima ali ona je propala", rekao je Vučić.

Dodao je da će "dati sve od sebe" da pronađe rješenje za Srbiju u pogledu stopostotnih taksi koje je Kosovo uvelo Srbiji, ali i BiH (jer ne priznaju nezavisnost Kosova).

Na početku svog izlaganja, srbijanski predsjednik priznao je i kako je "Srba sve manje na Kosovu". Također je rekao kako Srbi bilježe negativni priraštaj, dok Albanci bilježe pozitivan. 
Vučić je naglasio kako Albanaca na Kosovu ima više od milion, tok je Srba manje od 100.000 te da je taj broj tri do četiri puta manji u odnosu na popis iz 1991. godine.


"Do 2060. godine Srbija će izgubiti 44 posto stanovništva ili tri miliona građana ako se svađa nastavi, a "samo" milion ako se normalizuju odnosi s Kosovom i Srbija uđe u EU između 2025. i 2030. godine", rekao je Vučić koji je tokom dva i po sata govorio i o vladarima Kosova, od Rimskog Carstva, preko Bizantije, srpskih i albanskih vladara, do Jugoslavije pa nezavisnog Kosova.

Izvor: 
BNN.BA