Vučić: Spremni smo na kompromise, to mora i druga strana

Zajednice srpskih opština

Vučić: Spremni smo na kompromise, to mora i druga strana

24.06.2015 - 14:05
Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Briselu postignut ozbiljan napredak u razgovorima o Zajednici srpskih opština, ali da je dogovoreno da se s tim za sada ne izlazi u javnost.

"Ukoliko bismo počeli da govorimo, plašim se da ništa od dogovora ne bi bilo. To je dogovor sa Visokom komesarkom Federikom Mogereini", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije, uz opasku se on dogovora drži, čemu je dokaz i što o tome nema detalja u štampi.

O tome, kako je rekao, osim njega, znaju samo direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Već sljedeće nedjelje Vučić kaže da očekuje novi sastanak u Briselu, prenosi Tanjug.

Kad je riječ o Parku mira kaže da on može biti uklonjen ukoliko Albanci prihvate da to bude pješačka zona.

"Skupština opštine Sjeverne Mitrovice donijela je odluku da ulica Kralja Petra bude pješačka zona, ne treba nikome od naših ljudi nikakav park i spremni su da ga sklone, ali Albanci ne žele da prihvate pješačku zonu. Oni hoće da im tuda prolaze baš kamioni, dakle nije riječ o slobodi kretanja, nego je riječ o slobodi ponižavanja Srba", objasnio je premijer.

Vučić je rekao da Srbija ne može da ukloni sve svoje, a da Albanci ne urade apsolutno ništa i dodao da su spremni za kompromise, ali i da druga strana treba to da pokaže.

"Ako nam oduzmete pravo da mi odlučujemo u našim srpskim sjevernim opštinama, o tome gdje će da bude pješačka zona, o čemu ćemo onda da odlučujemo", upitao je Vučić.

Takođe je upitao u kom se to sporazumu pominje Park mira, navodeći da ga nema u Briselskom.

"Izmislili su ga politički, da bi pritiskali Srbiju i ničemu drugom to ne služi", zaključio je premijer.

 

Izvor: 
Fena