Vučićev poklon, pas "Paša", ime je za sve srbijanske strahove, poraze i frustracije

Prastari srbijanski strahovi i kompleksi u vidu poklona

Vučićev poklon, pas "Paša", ime je za sve srbijanske strahove, poraze i frustracije

18.01.2019 - 07:58
Politika

Jučerašnja posjeta predsjednika Ruske Federacije, Vladimira Vladimiroviča Putina, komšijskoj Srbiji, nije mogla ostati bez prikrivenog diplomatskog incidenta, odnosno sitne provokacije kojom je srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, ponovo pokazao da je političar malog formata i, u suštini, duševni pripadnik "Šešeljevaca" koji su ga i politički odgajili. 

Putin je, jučer u Beogradu, dobio poklon: psa "Pašu" koji nosi tursko ime, a porijeko sa kosovske Šar planine. Otkad je "Šarplaninac" postao "srbijanski pas"? Od onda otkad su ga, kao i dobar dio teritorije, današnje i nekadašnje Srbije, silom uknjižili na svoje ime.

Mali, zbunjeni "Paša" od jučer je Putinov dvorski ljubimac. Unaprijed odabrano ime za poklon, koje je, eto, osmislio Vučić, Putinu ne znači mnogo jer rusko-turski odnosi danas, kako i kroz historiju, imali su žestoke amplitude penjanja i ratnog stropoštvanja.

Rusija i Turska su nekadašnja dva velika carstva, danas snažne države, u čijim odnosima Vučićeva provokacija, pod imenom "Paša", neće smetati ni Rusima ni Turcima, ali će razotkriti prastare srbijanske nacionalne frustracije.

Nije tajna da Srbija i danas pati od kompleksa potlačenosti koje im je pružilo nekadašnje Osmansko carstvo te da su "Turci" drugo ime za sve srbijanske komplekse, frustracije i poraze kroz historiju. To je prastari strah, koji je uvijek, po potrebi, ponovo afirmiše, i postaje oružje za jeftinu diplomatiju - kao jučer, izgovor za ratove, kao devedesetih, odnosno razlog za srbijanski fašizam - kao kada je Vučić prijetio da će za jednog Srbina zaklati 500 Muslimana.

Zanimljivo da niko od medija, "analitičara" i "politologa", koji dežuraju ispred i u studijima raznim televizija, spremnih sa stajlingom ali i sa manjkom "oka" za važne stvari, jučer nije pročitao Vučićevu poruku koju je pokušao uputiti putem "Paše".

U javnosti, na društvenim stranicama, pojavila su se tek dva javna komentara na "Pašu". Jedan je napisao Semir Halilović, političar i pisac, a drugi Srđan Puhalo, psiholog i komentator društvenih događaja. Prenosimo oba komentara na "Pašu":

Srbija će Putinu pokloniti šarplaninca po imenu Paša, braco Srbi jos se osječaju posledice od 500 godina pod Turcima!!!”, napisao je Srđan Puhalo.

"Jeftin je i nimalo državnički potez Aleksandra Vučića u kojem je psa, kojeg je poklonio ruskom kolegi, nazvao - "Paša". Puno je srbijanskih kompleksa satkano u ovom malom psu koji nosi ime svih srbijanskih poraza, historijskih frustracija i današnjih strahova." - zaključio je Semir Halilović.

Šta god da je Vučić juče htio, sigurno je da nije baš uspio ali makar je jedno sigurno: "Paši" će na Kremlju biti puno bolje nego Vučiću u Srbiji.

 

Izvor: 
BNN.ba