Vujanović, Izetbegović, Čović, Granić o Dejtonskom sporazumu

Međunarodna konferencija o Dejtonskom mirovnom sporazumu za BiH

Vujanović, Izetbegović, Čović, Granić o Dejtonskom sporazumu

19.09.2015 - 16:51
Politika

Brojni bivši i sadašnji funkcioneri BiH, Hrvatske i Crne Gore na konferenciji o Dejtonskom sporazumu koja se održava u Banjoj Luci

Konferencija je organizirana u tri panel diskusije. Na prvoj panel diskusiji "Pogledi" o temi: Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine; Tačke slaganja i razmimoilaženja - prepreke ili put ka razumijevanju unutar Bosne i Hercegovine? - uvodničari su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Konferenciju je otvorila glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina, zajedno sa gradonačelnikom Banje Luke Slobodanom Gavranovićem i Mattom Josephom, komesarom grada Daytona. 

Na prvom panelu učestvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Poseban gost panela je bio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je iznio svoje viđenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog uređenja BiH, a izrazio je uvjerenje i zadovoljstvo da je jedino konstruktivnim dijalogom moguće unaprijediti političku i društvenu situaciju u BiH. 

Druga panel diskusija "Pogledi regije" je o temi: Regionalna saradnja - položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju? Na ovoj diskusiji panelisti su savjetnik predsjednika Srbije, izaslanik premijera Srbije Marko Đurić, zatim bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, također bivši ministar vanjskih poslova Jugoslavije Vladislav Jovanović, te bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske i izaslanik predsjednice Hrvatske Mate Granić. 

Treća panel diskusija "Pogledi izvana" sa temom: Daytonsko uređenje Bosne i Hercegovine i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine – na koji način prevazići prepreke? O ovoj temi govorit će predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, predstavnik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin, šef Političkog odjela delegacije EU Thomas Busch, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ambasador Misije OSCE u BiH Jonathan Moore i zamjenik ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Lawson.

Izvor: 
Fena