Vulin: Potrebna nam je izravna proračunska pomoć za migrante

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Vulin: Potrebna nam je izravna proračunska pomoć za migrante

30.09.2016 - 16:16
Region

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je zbog migrantske krize Srbiji potrebna izravna proračunska pomoć iz Europske unije i da će tu pomoć tražiti u razgovoru s europskim dužnosnicima.

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da je do sada najveći broj migranata u Srbiji bio u tranzitu, ali da se sada situacija mijenja, da ostaju dulje na našem teritoriju i da su zato troškovi koji snosi naša zemlja drugačiji."Ono što je nama neposredno iz Europske komisije dano - nešto uplaćeno, a nešto stavljeno u izgled - jeste iznos od 22 milijuna eura, što nije dovoljno. Naravno da je potrebno značajno više", rekao je Vulin, dajući primjer Grčke koja je do sada dobila više od 500.000.000 eura za smještaj migranata i sve ostale potrebe.  Vulin je rekao da će dodatnu izravnu proračunsku pomoć tražiti u razgovoru s europskim dužnosnicima.  "Tražit ću da se Srbija izjednači s bilo kojom europskom zemljom. Mi se suočavamo s istim problemom, nismo članica EU, ali rješavamo probleme EU. Svaki dan koji neki migrant provede na našem teritoriju i svaka prilika kada se netko od migranata zaustavi da ne uđe ilegalno u zemlju, zaustavljen je da ne ode u zapadnu Europu ", rekao je Vulin. 

On je istaknuo da Europa ima interes da tretira Srbiju kao ravnopravnog člana kad je u pitanju kriza i rješavanje migrantske krize.Ističe da novac koji dolazi u zemlju za potrebe migrantske krize ne dolazi samo Vladi Srbije, već i preko provedbenih partnera, odnosno preko međunarodnih organizacija, kao što su UNHCR, ali i brojnih nevladinih organizacija koje na nešto manjem razinau prikupljaju donacije, poput Caritasa, čovjekoljublje , Crvenog križa.  "Nije samo stvar u konkretnoj količini novca, već je stvar u tome kako se taj novac dostavlja. Nama je potrebna pomoć za proračun, potrebne su nam plaće za vojnike i policajce, Komesarijat za izbjeglice, socijalne radnike", rekao je Vulin. Kako je istaknuo, sve i da Srbija ne dobije nijedan dinar iz bilo kojeg fonda, nijedan migrant neće ostati gladan u toj zemlji i bez krova nad glavom.

Izvor: 
Fena