Za smjenu Konakovića glasalo 5 stranaka: SDA, SBB, DF, BPS i Nezavisna lista

Danas u Sarajevu

Za smjenu Konakovića glasalo 5 stranaka: SDA, SBB, DF, BPS i Nezavisna lista

19.03.2018 - 18:04
Politika

Danas je smijenjen premijer Vlade KS Elmedin Konaković. Rasprava nije trajala dugo jer su, prije svega, zastupnici SDA koji su sa Konakovićevm deset i više godina dijelili istu stranku, eskivirali da bilo šta raspravljaju sa Konakovićem. Na kraju za ostanak Konakovića bila su samo tri zastupnika, od njih 35. Iako su na izborima napravili zajednički plakat za Skupštinu KS, Konakovića nisu danas podržali ni njegovi prijatelji Eldar Čomor, Amor Mašović i Muhamed Kozadra.

Za Konakovićevu smjenu glasali su predstavnici čak pet političkih stranaka u Skupštini KS i to: SDA, SBB, DF, BPS i Nezavisne liste. Iako se očekivalo da će smjena biti izglasana tijesno, sa 18 glasova, to se nije dogodilo.

Špekulisalo se da bi Konakovićevi dugogodišnji prijatelji Eldar Čomor, Amor Mašović i Muhamed Kozadra mogli glasati protiv Konakovićeve smjene, ali to se nije dogodilo već je upravo Kozadra na sjednici Skupštine KS pozvao Konakovića da podnese ostavku.

Konakovića je podržao tek Kemal Ademović, osumnjičenik za politička ubistva, uz još dva zastupnika od kojih je jedan Amel Mekić čija je supruga, za vrijeme Konakovićevog mandata, zaposlena u ZZO KS.

Izvor: 
BNN.BA