Zabrinutost za zdravlje najmoćnije žene svijeta

Nekontrolisano drhtanje njemačke kancelarke

Zabrinutost za zdravlje najmoćnije žene svijeta

19.06.2019 - 14:03
Politika

Za vrijeme posjeta novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Njemačkoj Angela Merkel odjednom se počela nekontrolisano tresti. Odmah su počele špekulacije o zdravlju kancelarke. Što se krije iza toga?

Bio je to prizor kakvog svijet još nije vidio kad je u pitanju njemačka kancelarka Angela Merkel. Inače uvijek sabrana, koncentrirana i odlučnog hoda sa svojim poznatim položajem ruku. No, tokom posjete novog ukrajinskog predsjednika Zelenskog Njemačkoj, Merkel se u nekoliko navrata tresla, i to baš za vrijeme intonacije njemačke himne, i izazvala veliku zabrinutost.

Šta se događa s jednom od najmoćnijih žena na svijetu? U središnjim njemačkim televizijskim vijestima, Tagesschau, njeno drhtanje se nije puno tematiziralo, već samo spomenulo u okviru priloga o posjetu ukrajinskog predsjednika. Drugi mediji su tu temu, međutim, nadugo i naširoko tematizirali. Odmah su počele špekulacije o tome kako ova utjecajna političarka stoji sa zdravljem. I je li se njen posao ipak odrazio na njeno zdravlje. Jer, ipak su njoj 64 godine, a posao koji obavlja je i više nego stresan.

Merkel je htjela izbjeći sve špekulacije i poručila kako je uzrok njenog drhtanja nedostatak tekućine te da joj je odmah bilo bolje čim je popila tri čaše vode. Mediji poput magazina Spiegel prenose liječničko mišljenje kako je to vrlo moguće-da je drhtanje pri ljetnim temperaturama izazvano dehidracijom, odnosno nedostatkom tekućine u tijelu. Liječnici navode da takvo drhtanje u tim uvjetima kad je oko 30 stepeni nije znak za uzbunu, a dehidracija moguća.

Hannoversche Zeitung u svom komentaru navodi da su i političari "nekad slabi - i to je u redu". Ujedno je taj list otvorio i raspravu o tome zašto se od političara očekuje da uvijek budu perfektni. Jer, i oni su ljudi. I oni su nekad bolesni.

A i ukrajinski predsjednik Zelenski je umirio javnost navodeći da je on "stajao pored nje" te da je stoga "bila potpuno sigurna" (iako se na snimku dalo vidjeti kako Zelenski uopće nije primijetio kako se Merkelova trese).

To nije bio prvi slučaj da je Merkel zaboravila popiti dovoljno tekućine. Tokom jednog posjeta Meksiku u junu 2017. u Meksiko Cityju joj je visina na kojoj se ta metropola nalazi - na više od 2.000 metara - očito stvarala probleme, jer su joj vidno drhtale noge za vrijeme intoniranja himni. I tada je kao objašnjenje navedena dehidracija. Početkom decembra 2014. je čak morala prekinuti jedan intervju s njemačkim javnim servisom ZDF jer se nije osjećala dobro. Njen glasnogovornik je tada objasnio da se Merkel nakratko nije osjećala dobro te da je nastavila s intervjuima čim je nešto pojela i popila.

Doduše, javnost u Njemačkoj gotovo da ne pamti kad je Angela Merkel posljednji put bila ozbiljnije bolesna. Jedini istaknutiji slučaj je bio prije pet godina kad je prva žena njemačke vlade slomila zdjelični pojas na skijanju. Zbog toga je morala brojne termine i putovanja u razdoblju od tri sedmice otkazati, a sama kancelarka je čak zabavljala javnost svojim šalama zbog štaka koje je morala koristiti. No, Merkel ne bi bila Merkel da ni u tom vremenu ipak nije radila. Mnoge stvari je radila iz "home officea", dakle od kuće, a sa štakama je samo nekoliko dana nakon loma osobno vodila sjednicu vlade.

Izvor: 
BNN.BA/DW