Zaorálek i Crnadak ocijenili da bi trebalo jačati ekonomsku saradnju BiH i Češke

Tokom današnjeg sastanka u Sarajevu

Zaorálek i Crnadak ocijenili da bi trebalo jačati ekonomsku saradnju BiH i Češke

15.10.2015 - 16:45
BiH

Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Češke Republike Igor Crnadak i Lubomír Zaorálek ocijenili su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu da su odnosi dvije zemlje izuzetno dobri te da bi trebalo jačati ekonomsku saradnju.

Ministar Crnadak je nakon sastanka izjavio novinarima da su dvije zemlje spremne ići korak dalje u jačanju ekonomske saradnje, posebno kada je u pitanju povećanje trgovinske razmjene, investiranje i približavanja tržišta dviju zemalja. 

- Očekujem da se taj proces saradnje poslovnih ljudi dviju zemalja nastavi, posebno u svjetlu toga da očekujemo značajne reforme i značajno poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH - istakao je bh. ministar vanjskih poslova. Razgovarano je i o toku evropskih integracija BiH te su ministri konstatirali da je BiH čvrsto stala na reformski kurs, ali da pravi posao tek slijedi u smislu implementacijei konkretnih rezultata za dalji napredak BiH prema EU. Crnadak podvlači da je šef diplomatije Češke Republike Lubomír Zaorálek potvrdio snažnu i jasnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru novog evrpskog pristupa BiH. 

- Jasno je da ćemo imati podršku i ubuduće i to ne samo od Češke, nego i od Višegradske grupe kojom Češka trenutno predsjedava - rekao je Crnadak, ocijenivši da je Višegradska grupa primjer kako treba da izgleda regionalna saradnja. Ministri su razgovarali i o pitanju migranata i svih negativnih refleksija situacije u Siriji, a bh. ministar vanjskih poslova je ponovio stav da BiH nije u tome ključni igrač, ali da je spremna da bude dio jedinstvenog evropskog odgovora na ovu krizu. 

- Razgovarali smo i važnom događaju koji će se u novembru desiti u Pragu. Zadovoljstvo mi je što ćemo imati priliku da novi fond za zapadni Baklan potpišemo i zapravo ga kreiramo upravo na zajedničkom sastanku s višegradskom četvrokom 13. novembra u glavnom gradu Češke Republike - saopćio je ministar Crnadak. Ministar Zaorálek ocijenio je da su odnosi između Republike Češke i BiH na izuzetnom nivou, ističući da BiH spada među prioritetne zemlje razvojne saradnje i razvojne politike Republike Češke. 

- Kada govorimo o razvojnoj pomoći, slažemo se u mišljenju da ekonomski potencijal u BiH nije u potpunosti iskorišten - potctrao je Zaorálek. Oblasti u kojima smatra da se može produbiti saradnja su oblast energetike, cestovne i željezničke infrastrukture te javne uprave.

- Kada govorimo o napretku BiH, u potpunosti podržavamo integracijske procese BiH kako pri ulasku u EU tako i u Sjevernoaltansku alijansu - istaknuo je ministar Zaorálek. Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što se BiH vratila na put reformi, izrazivši uvjerenje će svi budući koraci koje BiH bude činila biti ka predavanju aplikacije za članstvo u EU. Sagovornicima sa kojima se danas sastao u Sarajevu ministar Zaorálek je naglasio da je Republika Češka spremna ponuditi pomoć u prenosu iskustava u tranzicijskom periodu kroz koji je prošla. 

- Naglasio sam i kolegi ministru da bi se političari iz BiH u budućnosti trebali suzdržati od izjava koje mogu zablokirati put BiH ka naprijed. Kada mislim na te korake, mislim konkretno na najavljeni referendum kako bi se pravosuđe svelo na entitetski nivo - kazao je ministar Zaorálek. On je pozvao ministra vanjskih poslova BiH da 13. novembra dođe u Prag, gdje će se sastati ministri zemalja Višegradske grupe, a pozvani su i ministri Velike Britanije, Italije, Slovenije. 

Izvor: 
Fena