Zašto policija naplaćuje kazne za parkiranje unutar stambenih naselja?

Stotine pritužbi građana Kantona Sarajevo

Zašto policija naplaćuje kazne za parkiranje unutar stambenih naselja?

21.02.2019 - 10:27
BiH

Kanton Sarajevo prijestolnica je kriminala u Bosni i Hercegovini. Dnevno je u ovom gradu na desetine razbojništava, ubistava, pokušaja ubistava, tuča, iznuda, otimačina, narušavanja javnog reda i mira, teškog kršenja saobraćajnih propisa. Ipak, građani Kantona Sarajevo sve više primjećuju da policija Kantona Sarajevo svoj posao, sve češće, obavlja prikupljajući novac od običnih građana kojima se fakturiše svaki prijestup, čak i kada on to nije. 

policija

Najnovija, već ustaljena, praksa policije Kantona Sarajevo, jeste svakodnevno naplaćivanje kazni za "pogrešnio parkiranje" stotinama automobila u sarajevskim naseljima Grbavica, Breka, Ciglane i dr. jer stanovnici ovih naselja, po mišljenju policije, "pogrešno parkiraju" samo zato jer ostave vozilo koje ne smeta u saobraćaju  ali nije formalno -pravno na parkingu na koejm više nema mjesta!

Postavlja se pitanje: zašto Kanton Sarajevo gradi hiljade stambenih jedinica kada, paralleno sa tom divljačkom gradnjom, ne obezbjeđuje parking prostor za sve stambene jedinice kako bi moralo da se čini u planskoj gradnji.

Sve je više cijelih stambenih blokova, naselja i na stotine kuća uz koje nema parkinga ili ga nema dovoljno pa, zatim, općina izdaje dozvole da su ispunjeni svi uslovi za gradnju da bi, uskoro potom, jedna po jedna pristizale razne službe i inspekcije da kažnjavaju ono što su organi države već dozvolili.

U Sarajevu jednostavno ne postoji dovoljno parking prostora i za to je izričiti krivac država, od općine do kantona i Federacije BiH, jer nisu poštovali sistem planske gradnje pa danas, pored nedostatka parkinga, imamo i zatrovan vazduh, neuređen sistem toplifikacije i vodosnadbijevanja. 

Halapljivost državnog aparata, koji je gladan jer na njemu visi hiljade neupotrebljivih "kadrova", je u sve većem porastu jer kako nahraniti beskoristan sistem koji ne zna kako zaraditi novac pa ga otima od sopstvenih građana koji se kažnjavaju jer parkiraju ispred svoje kuće/zgrade za koju država nije obezbjedila kaprikng prostor.

Postavlja se pitanje kako su za silne stambene  zgrade date dozvole za građenje bez prethodnog obezbjeđenja osnovnih preduslova da bi se stambena zgrada ili blokovi mogli graditi.

Policija Kantona Sarajevo ima propisanu kvotu koliko građana Kantona Sarajevo "moraju" kazniti mjesečno. Oni građane hvataju na spavanju, na parkinzima kojih nema, urpavo zbog manjkavosti te iste države, dok istovremeno policija nije u stanju da riješi teška ubistva, najteža krivična djela, iz policijskih depoa im nestaju dokazi, a u Sarajevu cvjeta organizovani kriminal od prostitucije, preko prosijačenja, trgovine narkoticima, reketiranja, zelenašenja i sl.

Za to, reći će često, "oni nisu nadležni" jer njihovo je da kazne najmirnije građane KS koji poštuju zakone i da svoju "strogoću" vježbaju tamo gdje za nju nema nikakve potrebe. Tamo gdje su strogoća i zakon zaista potrebni policije nema ili, često, saučestvuju. 

 

Izvor: 
BNN.ba