Zbog korupcije građani su ličnu kartu plaćali 18 umjesto 10 KM

Korupcija u vezi nabavke i izr<de ličnih dokumenata

Zbog korupcije građani su ličnu kartu plaćali 18 umjesto 10 KM

03.02.2016 - 21:14
Politika

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obavili su večeras raspravu o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Nabavka ličnih dokumenata - studija slučaja".

U ovom izvještaju, između ostaloga, navedeno je da IDDEEA i druge nadležne institucije BiH nisu u svim dijelovima procesa preduzimale odgovarajuće aktivnosti da omoguće provedbu transparentnog načina nabavke, izbor optimalnog tehnološkog rješenja novih ličnih dokumenata, sa aspekta sigurnosti i ekonomičnosti.

Također, rečeno je da IDDEEA i druge institucije nisu bile efikasne u osiguravanju uvjeta za omogućavanje provođenja transparentnijih i konkurentnijih postupaka javne nabavke ličnih dokumenata. Nakon ovakvog izvještaja, poslanici su imali zajednički ocjenu da su u ovom postupku najviše oštećeni građani BiH.

Poslanik Momčilo Novaković (PDP-NDP) iznio je podatak da su građani u ovom slučaju najviše oštećeni jer su lične karte plaćali 18 KM umjesto 10 KM, a vozačke dozvole 60 KM umjesto 40 KM. Poslanik SDA Salko Sokolović smatra da je ovo klasični primjer pljačke bh. građana i kršenja Zakona o javnim nabavkama, ocjenjujući da je potpisan loš ugovor te da treba intenzivno raditi da takav ugovor bude poništen. 

Izvor: 
Fena