Zbog Pazarića: SBB traži ostavke Novalića i Drljače, postoji odgovornost i ministarstava pravde i zdravstva

Zasjedanje Parlamenta Federacije BiH

Zbog Pazarića: SBB traži ostavke Novalića i Drljače, postoji odgovornost i ministarstava pravde i zdravstva

04.12.2019 - 17:48
Politika

- Ne smijemo se ponašati ovako. Mislio sam da ćete doći do portira. Pitanje nadležnosti, bez obzira ko je iz koje stranke. Ovdje postoji pitanje odgovornosti. Nadležnost resornih ministarstava. Socijala Drljača, bez obzira što smo ga postavili, odgovoran je. Ministarstvo zdravstva, pravde, također postoji nadležnost. Ne mogu biti odgovorna tri ministarstva a da ne bude odgovoran premijer. E onda možemo ići prema dole pa doći do upravnih i nadzornih odbora. To je ozbiljan pristup, a ne bježanje. Ako je stvar odgovornosti onda se trebamo vratiti otkad postoje ovi zavodi. Mislim da je predsjedavajući izrekao važnu rečenicu, da niko nije održao sjendicu o ovoj temi. Direktor Salić je sve pokrenuo, a onda ste ga ubili. Razlog toga je nešto što se krije između premijera Novalića i ministra Drljaće. Kako se sve može prebaciti na leđa jednog čovjeka -rekao je na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, Munib Jusufović iz SBB-a.

- Na ovoj sjednici se treba fokusirati na to da se roditeljima omogući da skrbe o svojoj djeci i kako urediti stanje u Zavodu Pazarić i drugim zavodima. Mislim da pokušavamo na određen način da bježimo da se pogledamo u lice i da govorimo iskreno. Odgovornost ne može biti samo na jednom ministru, dva, bez premijera FBiH Fadila Novalića. Nije ništa sprečavalo ni Drljaču ni Novalića da poduzimaju reforme u ovom sektoru. I to je velika. istina. Treba da Drljača i Novalić idu u paketu sa ostavkama, oni su direktno odgovorni za stanje u Pazariću. Drljača je na manipulativan način na sjednici Vlade FBiH gurnuo da se govori o smjeni direktora uz upravni i nadzorni odbor. Direktor Salić je bio prvi uzbunjivač, i to ne tajni, već javni. Kakvu poruku nam Vlada šalje sa smjenom Salića? Ako progovorite da nešto nije uredu i da ima kriminala, mi ćemo vam skinuti glavu. Naglašavam kako Vesko Drljača više nikada ne bi trebalo da obavlja niti jednu javnu funkciju, ali i Novalić - rekla je zastupnica SBB-a Sanela Prašović.

- Smatram da svako od nas može izdvojiti najmanje 1.000 KM jer nismo puno u proteklom periodu radili, pa samim tim ni zaradili sve plaće koje smo dobili. Na prošloj sjednici sam bio suzdržan kada se glasalo o tome da li odmah raspravljati o stanju u Zavodu Pazarić ili sačekati sve potrebne informacije, sada vidim da sam tada pravilno postupio. Jer, danas smo mnogio toga korisnog čuli - rekao je Hamdija Abdić iz SDA.

- Najvažnije je da krenemo kao zakonodavno tijelo. Mnogi su porblematizirali danas a ne kada su šokantni navodi izašli u javnost. Mnogi su čekali da održimo ovako visoko kvalitetnu sjednicu. Ja se ne slažem. Mislim da nismo imali neophodnu važnu diskusiju jer posljednjih dana nismo dobili ništa novo – rekal je Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Obrušila se na predstavnike dva ministarstva (obrazovanja i pravde) koji se, kako je rekla “nisu udostojili da kažu jednu riječ o svojoj odgovornosti“.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba