Zbog potupka protiv Novalića: SDA traži smjenu Gordane Tadić

Saopštenja

Zbog potupka protiv Novalića: SDA traži smjenu Gordane Tadić

31.05.2020 - 16:18
Politika

"Nakon odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev Tužilaštva za određivanje pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, uklonjene su sve dileme da je Tužilaštvo pokrenulo politički motiviran proces", saopšteno je iz SDA.

Iako iz Suda Bosne i Hercegovine nema zvanične potvrde da je Novalić pušten na slobodu.

"Cilj Tužilaštva očigledno nije bio utvrditi činjenice, već po svaku cijenu diskreditirati premijera Novalića i što duže ga zadržati u pritvoru, kako bi bila dovedena u pitanje njegova funkcija i kako bi bio oslabljen bošnjački faktor unutar Vlade Federacije", saopćeno je iz SDA.

"Odbijanje pritvora predstavlja profesionalnu sramotu Gordane Tadić i tužilaca koje je mimo propisanih procedura ovlastila da vode ovaj slučaj. Ovo je i čvrst dokaz da je pritvaranje premijera bilo isključivo politički motivisano, što je prvorazredni pravosudni skandal", navode iz SDA.

Oni pozivaju članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da pokrenu proceduru smjene Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice, zbog, kako navode, pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u Federaciji i zbog permanentnog narušavanja ugleda samog Tužilaštva i gubitka povjerenja javnosti u nezavisnost ove institucije.

Izvor: 
BNN.BA/N1