Željko Komšić ima 11 savjetnika, među njima i specijalista interne medicine

Objavio imena 10 savjetnika i šefa kabineta

Željko Komšić ima 11 savjetnika, među njima i specijalista interne medicine

14.05.2019 - 12:38
Politika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić s javnosti je konačno podijelio imena osoba koje bh. građani plaćaju da ga savjetuju: u njegovom kabinetu zaposleno je 10 savjetnika i jedan šef kabineta.

Na čelu Komšićevog kabineta je Amir Ibrović koji se i u ranijem mandatu Komšića u Predsjedništvu BiH nalazio na ovoj poziciji.  Ibrović je u julu 2018. godine predložen za člana Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (KOMVP) u skladu s dogovorom predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) i potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF) te Melike Mahmutbegović (SDA). Njegov izbor u Komisiju za vrijednosne papire FBiH još uvijek nije sproveden u Parlamentu FBiH, a za očekivati je da će ovaj "problem" biti riješen nakon definisanja parlamentarne većine u kojoj će participirati i SDA i HDZ i DF. 

Na mjestu Komšićevog savjetnika nalazi se i funkcioner SDP-a Zoran Mikulić. Riječ je o bivšem ministru pravde FBiH u vladi Nermina Nikšića, kojeg je SDP nedavno smijenio s pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Kao savjetnica u Komšićevom kabinetu zaposlena je i Sandra Filipović, dojučerašnja savjetnica za medije potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Još uvijek nije poznato u kojoj oblasti Filipović savjetuje Komšića s obzirom na to da je Komšić kao savjetnika za medije zaposlio Nihada Hebibovića

Od ranijih savjetnika (mandat 2010.-2014.) Komšić je ponovo u svom kabinetu kao savjetnike zaposlio Željka Bakalara i Vanju Filipovića. Bakalar je nakon odlaska Komšića iz Predsjedništva BiH 2014. godine postavljen za voditelja Odjela za ljudske resurse Predsjedništva BiH i na ovoj poziciji se zadržao kompletan mandat Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH. 

Na poziciji Komšićevog savjetnika nalazi se funkcioner SDP-a i specijalista interne medicine Rusmir Mesihović. Predsjedništvo BiH je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje državne vanjske politike, zbog čega ostaje nejasno kakve veze imaju interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s vanjskom politikom i međunarodnim odnosima.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić trenutno savjetuje Komšića u Predsjedništvu BiH. Pored Jukića, Komšić je u svom kabinetu zaposlio i Slavena Kovačevića, političkog analitičara i stručnjaka za geopolitiku i euroatlantske integracije. Prema podacima s web stranice Predsjedništva BiH kao savjetnik je zaposlen i Ferid Mušić o kojem je samo poznato da je član Glavnog odbora DF-a. 

Na poziciji savjetnika u Komšićevom kabinetu nalazi se i predsjednik Liberalno-demokratske partije iz susjedne Srbije Čedomir Jovanović

Komšić je ranije imenovao dvojicu svojih savjetnika za ambasadore i to Vanju Filipovića za ambasadora BiH u Londonu i Branimira Jukića za ambasadora BiH u Crnoj Gori. Oni još uvijek nisu preuzeli dužnosti, a do okončanja procedure nalazit će se na poziciji savjetnika. U tri kabineta članova Predsjedništva BiH zaposleno je čak 26 savjetnika i tri šefa kabineta.

Izvor: 
BNN.BA/Predsjedništvo BiH