Zemljama Balkana potrebno 50 godina da dostignu životni standard EU

Sumorna perspektiva šest zemalja

Zemljama Balkana potrebno 50 godina da dostignu životni standard EU

17.07.2018 - 11:20
BiH

Zemljama Zapadnog Balkana bit će potrebno 50 ili 60 godina da dostignu životni standard Evropske unije (EU), navodi se u izvještaju britanskog Povjerenstva za vanjske poslove, koji je objavljen uoči nedavnog samita u Londonu.

Perspektiva šest zemalja Zapadnog Balkana, kada je riječ o članstvu u EU, u ovom je izvještaju prilično sumorna, a među brojnim preprekama se, osim "hronične ekonomske stagnacije", spominju i konstantni bilateralni sporovi i etnički konflikti.

"Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vijesti iz ove regije završavaju. On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo. Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da zadrže status quo", navodi se u dokumentu britanskog Povjerenstva za vanjske poslove.

Također se navodi da je prije manje od 25 godina na Zapadnom Balkanu bio rat te da se "ovdje dogodilo i najekstremnije nasilje prema civilima u Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata".

Izvor: 
BNN.BA