„Žene u crnom“ u Potočarima: U Srbiji vlada potpuno ignorisanje javnosti po pitanju genocida u Srebrenici

Danas se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici

„Žene u crnom“ u Potočarima: U Srbiji vlada potpuno ignorisanje javnosti po pitanju genocida u Srebrenici

11.07.2018 - 14:20
Politika

Danas se obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici, kada će biti ukopani posmrtni ostaci još 35 žrtva.  Mnogi zvaničnici i ove godine danas u u Potočarima, dok su zvanični predstavnici susjedne nam države Srbije i ove godine izostali sa obilježavanja genocida u Srebrenici. Sa druge strane, predstavnici pojedinih udruženja, kao što je Udruženje „Žene u crnom“ i ove godine pristvuju godišnjici genocida u Srebrenici, kako bi na taj način odali počast nevinim žrtvama.

Žene u crnom,

Stanje u Srbiji po pitanju genocida u Srebrenici, nije promijenilo, čak su dodati i neki novi elemnti. Ti novi elementi shvatanja genocida u Srebrenici odnosi se na jedno potpuno ignorisanje javnosti Srbije po ovom pitanju. 

„Ja moram da kažem da se stanje po ovom pitanju u Srbiji nije promijenilo. Čak su dodati i neki novi elementi koji se sastoje u tome da vlada jedno potpuno ignorisanje u javnosti. Ne postoje vijesti koje to prate, osim civilnog društva. Postoji opasna tendencija naspram onoga šo se desilo i sudovi to povrijeđuju. Svjedoci smo rehabilitacija ratnih zločinaca, imenovanja ratnog zločinca u glavni odbor stranke itd.. Dakle, sve u svemu jedna opšta kriza na moralnom i političkom planu, kada su ove teme u pitanju“, izjavila je za medije Zajović.

Dodala je da je „neophodno je da se izvrše promjene na svim nivoima te ozbiljne reforme institucionalnog sistema, prije svega kako bi se uvažavale činjenice“.

Foto FENA/Kadira Šakić, "Žene u crnom" 

Podsjećamo, u Potočarima i Srebrenici danas boravi veliki broj ljudi  iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i svijeta, koji su prostigli da odaju počast žrtvama genocida.

Prema podacima Štaba akcije ''Srebrenica 2018'' u Srebrenicu je pristiglo 177 autobusa i 2.306 automobila, koji su prisustvovali današnjoj dženazi. Smiraj u Potočarima pronašlo je 35 žrtava, među kojima i četiri maloljetnika. Vesid Ibrić i Feris Mehmedović, koji su imali po 16 godina. Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para Nijazije i Remzije Dudić. Remzija  kada je ubijena bila je u šestom mjesecu trudnoće. Najstarija žrtva koja će danas  biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine. Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić. U Potočarima je ranije ukopano 6.575 , od ukupno 8.372 žrtve genocida. 

Izvor: 
BNN.ba