Zenica domaćin projekta „Moja kosa tvoja kosa“- nove perike za hrabre mališane

šišanje i doniranje kose

Zenica domaćin projekta „Moja kosa tvoja kosa“- nove perike za hrabre mališane

20.08.2018 - 11:41
Politika

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“, u sklopu projekta „Moja kosa - tvoja kosa“, 25. augusta u Zenici organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Sve građane Zenice i okoline pozivaju da dođu u SC Džananović, 25. augusta od 12.00 do 18.00 sati i doniraju kosu za potrebe izrade perika djeci oboljeloj od raka.

- Za sve one koji žele kosu donirati za izradu perika, bitno je napomenuti da kosa mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže). Do sada smo izradili i uručili 23 perike. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu – navode iz Udruženja.

Projekat „Moja kosa - tvoja kosa“ podržala je i Amra Silajdžić-Džeko donirajući svoju kosu i blizu 1.000 donatora iz BiH, regiona i šire.

Projekar je podržan i od Vlade Švicarske.

Izvor: 
BNN.BA