Živinice danas ostale bez ijednog doktora!

Zbog ignorantskog odnosa Vlade Tuzlanskog Kantona

Živinice danas ostale bez ijednog doktora!

19.06.2018 - 17:32
Politika

Ljekari u Tuzlanskom kantonu danas su u 14 zdravstvenih ustanova potpisali otkaze ugovora o radu, a dom zdravlja u Živinicama danas je ostao skoro bez ijednog doktora! Prema posljednjim informacijama, više od 90 posto ljekara je potpisalo otkaze u domovima zdravlja u Živinicama te Srebreniku, a više od 50 posto njih u Gradačcu i Lukavcu. 

Tačan broj onih koji su potpisali otkaze u Domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu zasad nije poznat. 

Iz Štrajkačkog odobra Doma zdavlje Živinice istakli su kako su se ljekari odlučili na očajnički potez nakon propalih višemjesečnih pregovora sa Vladom TK kaa nije dogovoreno potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom.

Poručili su kako otkazi nisu potpisani zbog plata, već zbog toga što ih tuzlanska vlada apsolutno ne priznaje kao samostalnog pregovarača. 

Svi ljekari danas su otkaze potpisali sa otkaznim rokom od 14 dana.

U naredne dvije sedmice trebalo bi se znati da li će Vlada TK-a povući potez zbog kojih će se doktori, koji su potpisali otkaze, vratiti na posao ili preko 470.000 stanovnika Tuzlanskog kantona neće imati ko da liječi. Posljednje inoformacije govore da je tuzlanska vlada zakazala vanredno zasjedanje zbog alarmante situacije.

Izvor: 
BNN.BA