Život u katastrofalnim uslovima: Porodici sa petero djece iz Visokog potrebna pomoć

Potrebna pomoć dobrih ljudi

Život u katastrofalnim uslovima: Porodici sa petero djece iz Visokog potrebna pomoć

10.01.2018 - 14:07
Društvo

Egzistencijalni problemi i nezaposlenost samo su neki od uzroka loših životnih uslova velikog broja bosanskohercegovačkih građana. Bračni par Husić iz Visokog i njihovo petero djece još jedan su primjer porodice koja svakodnevno vodi borbu za opstanak. Žive u katastrofalnim uslovima. Godinama se nisu obraćali za pomoć, međutim, teška situacija natjerala ih je da sada potraže pomoć dobrih ljudi. 

Najmlađi sin Ibrahim, rođen 2005. godine, ima epilepsiju i oštećenje mozga uslijed čega je njegov mentalni razvoj trenutno na nivou dvogodišnjaka. Fiziološke reflekse nema, pa roditelji moraju kupovati pelene za odrasle, te lijekove koji su dodatan teret za loše finansijsko stanje porodice.

 Ostala djeca, osim jednog petogodišnjeg sina, imaju mentalne poteškoće zbog kojih ne mogu pohađati redovno školovanje.

“Ova skromna porodica ne traži mnogo, prvobitno su se javili Udruženju ‘Obraduj nekog’ i tražili su samo hranu, međutim oni nemaju ni osnovni namještaj, počevši od ormara i plakara, tako da im je sva odjeća raspoređena po podu, zbog nedostatka kreveta djeca spavaju na spužvama na podu, šporet koji imaju ima ogromnu šupljinu, vodu sami pokušavaju prokopati do kupatila koje samo po sebi nije adekvatno, do skoro nisu imali ni ulaznih vrata već ih je deka koju su postavili na mjesto gdje trebaju biti vrata štitila od hladnoće”, saopćili su iz udruženja Pomozi.ba.

Ovih pet mališana odrasta u katastrofalnim uslovima.

Otac povremeno radi teške i rizične poslove kako bi uspio prikupiti sredstva za život, ali porodica je došla do trenutka kada im je zaista potrebna pomoć. Pojedine organizacije i pojedinci su već pokrenuli akciju prikupljanja hrane, garderobe i ostalih potrepština, a ova akcija usmjerena je na kuću, poručuju iz Pomozi.ba.

Izvor: 
BNN.BA/Anadolija