Zločin: Iran priznao da je "nenamjerno" oborio putnički avion i ubio 176 ljudi

Straašan zločin nad civilima

Zločin: Iran priznao da je "nenamjerno" oborio putnički avion i ubio 176 ljudi

11.01.2020 - 07:47
Politika

Iran kaže kako je njegova vojska "nenamjerno" oborila ukrajinski putnički avion, usmrtivši svih 176 ljudi, javlja iranska državna TV, prenosi BBC. U izjavi se ističe da je taj potez učinjen zbog "ljudske pogreške" nakon što je avion letio blizu osjetljivog mjesta koje pripada iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Pogreška zbog "neprijateljske mete", avion je pogođen raketom, navodi se u saopćenju. Odgovorni će za ovo odgovarati, navodi se. Iran je ranije odbacio prijedloge da je jedna od njegovih raketa srušila avion u blizini glavnog grada Teherana 8. januara.

No pritisak je uspostavljen nakon što su SAD i Kanada, pozivajući se na obavještajne podatke, rekli kako vjeruju da je Iran oborio avion raketom, možda i slučajno.

Obaranje leta PS752 Ukraine International Airlinesa s gubicima od 176 života uslijedilo je samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketne napade na dvije zračne baze američkih snaga u Iraku. Ukrajinski avion, na putu za Kijev, pao je blizu aerodroma Imam Khomeini ubrzo nakon polijetanja.

Izvor: 
BNN.BA/RSE