Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

MMF objavio

Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

01.07.2015 - 07:52
Politika

Međunarodni monetarni fond je zvanično saopštio da Grčka nije platila svoj dug od 1.6 milijardi eura.

U saopštenju piše da je Atina podnijela zahtjev za produženje roka za plaćanje duga uz navode da će vrh MMF razmotriti taj zahtjev “u dogledno vrijeme“.

Grčka je imala rok do ponoći da izmiri svoja dugovanja, a kako do toga nije došlo ona je postala prva razvijena zemlja u historiji koja nije uspela da izmiri obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu. 

Ipak, ovakav razvoj događaja nije iznenađujući, naročito poslije izjave ministra finansija Grčke Janisa Varufakisa da Grčka neće platiti dug u oročenom vremenu. 

Bez obzira na to, u Briselu su se u toku utorka vodili pregovori, a ministri finansija zemalja članica Eurozone su obavili telefonsku konferenciju. 

Zaključak njihovog razgovora je da se nastavi rad na proučavanju grčkih prijedloga u srijedu ujutru.

Međunarodni monetarni fond (MMF) trenutno ima 184 zemalja članica. Pri glasanju radi donošenja odluka utjecaj ovisi o udjelu kapitala u fondu.
Država sa najvećim glasačkim udjelom su: SAD 16,77%, Japan 6,02%, Njemačka 5,88%, Francuska 4,86% , Velika Britanija 4,86%, Kina 3,66%. Budući da se odluke MMF-a moraju donositi večinom od od 85%, SAD i Europska Unija zajednički imaju većinu i sami de facto odlučuju.

MMF je osnovan s ciljem promocije međunarodne monetarne saradnje, sigurne razmjene i pouzdanih dogovora o razmjeni te kako bi poticao ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, i osigurao privremenu financijsku pomoć zemljama kojima je potrebno olakšati izravnanje platnih bilanca. 

Izvor: 
Redakcija / BNN / b92
Tagovi: