Zvizdić-Gentiloni: Nastaviti ekonomske reforme

Aktuelna politička situacija u BiH

Zvizdić-Gentiloni: Nastaviti ekonomske reforme

12.07.2015 - 19:41
BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Italije Paolom Gentilonijem, a teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u BiH te osuda jučerašnjeg napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Zvizdić je upoznao Gentilonija s ciljevima Vijeća ministara i rekao da su to vladavina prava, dinamiziranje evropskog puta, ekonomski razvoj, regionalna saradnja i borba protiv kriminala, terorizma i korupcije.

Zahvalio je na svemu što je Italija u proteklom periodu učinila za BiH, a posebno je zahvalio na aktivnostima obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici prošle sedmice u Parlamentu Italije te na kontinuiranoj saradnji u oblasti kulture i naglasio da je potvrda toga i večerašnji koncert Milanske Scale u Sarajevu.

Zamolio je Gentilonija da pomogne u realizaciji izgradnje muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, kojeg je projektovao jedan od najvažnijih italijanskih arhitekata Renzo Piano.

Gentiloni je rekao da je važno da se nastave ekonomske reforme i da BiH treba da ide ka kandidatskom statusu u Evropskoj uniji (EU).

Suglasili su se da je bitno ulaganje u razvoj malih i srednjih preduzeća, čiji bi rad poboljšao poslovno okruženje i što bi predstavljalo okosnicu samozapošljavanja. Istaknuli su i važnost stručnih edukacija, obrazovanja i prekvalifikacije radne snage.

U pogledu muzeja Ars Evi, Gentiloni je rekao da je u narednom periodu potrebno uključiti više institucija iz Italije, EU i BiH kako bi se krenulo ka realizaciji izgradnje muzeja koji bi bio izraz internacionalne saradnje i kako bi se spasila od propadanja izuzetno važna kolekcija.

Zvizdić i Gentiloni su se suglasili da je važno da se do kraja godine aktivira MAP kao zadnji korak na putu BiH ka NATO-u. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u BiH Ruggero Corrias, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
 

Izvor: 
Fena