Zvizdić javno odustao od kandidature, u utrku za Predsjedništvo BiH ide Sebija Izetbegović?

Nakon intervjua Denisa Zvizdića, sužen krug mogućnosti

Zvizdić javno odustao od kandidature, u utrku za Predsjedništvo BiH ide Sebija Izetbegović?

17.04.2018 - 19:48
Politika

"Svjedoci ste da se ta lista potencijalnih kandidata stalno mijenja, na njoj je nekad pet ljudi, nekad šest, četiri, tri i tako dalje. Procedure koje su najavljene po meni nisu dovoljno efikasne, ja mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH. Zbog toga mogu reći da sam sve manje zainteresiran uopće za tu funkciju, i vrlo blizu sam odluci da na neki način uopće ne budem kandidat na samoj listi potencijalnih kandidata, jer uistinu ne bih htio niti želio učestvovati u procesu za koji sam", kazao je Denis Zvizdić za TV1.

Zvizdićeve stranačke kolege, kao što je Halid Genjac ali i drugi, iznenađeni su javnim saopćavanjem svoje odluke od strane Zvizdića. Očito da ovakav Zvizdićev nastup nisu očekivali ali, s obzirom na klanove u SDA, nema sumnje da će ostalim Zvizdićevo povlačenje odgovarati.

Kao preostali mogući kandidati SDA za Predsjedništvo BiH pominju se Sebija Izetbegović i Šefik Džaferović, kao direktni kadrovi koje protežira Bakir Izetbegović. Treba reći da ko god da bude kandidat SDa za Predsjedništvo BiH, vrlo teško će postići bilo kakvu pobjedu ukoliko se nekolicina stranaka, sa suprotne strane, ujedine.

Krug SDA-ovih kandidata postaje sve suženiji što potvrđuje velike frakcijske sukobe oko pozicija, lista i plijena zbog kojeg je, svakako, formirana jedna stranka otpala od SDA. U narednim sedmicama SDa će slomiti odluku o svom kandidatu ali sve izglednije je da SDa polako, ali sigurnim korakom, silazi sa političke scene kao presudan faktor.

 

Izvor: 
BNN.BA