10 osvježavajući prijedloga

Hlade i osvježavaju

10 osvježavajući prijedloga

21.07.2015 - 13:51
Ishrana

Najbolji sokovi za vruće ljetne dane.

Sada je vrijeme kada nam priroda nudi puno voća i povrća, što svakako treba iskoristiti za pripremu okrepljujućih i zdravih napitaka koji će našem organizmu priskrbiti koncentrirane vitaminske i mineralne tvari kojima su sezonski plodovi najbogatiji.

Sokove ćemo najbrže napraviti uz pomoć električnog sokovnika koji omogućuje da maksimalno istisnemo sok iz voća i povrća neovisno o čvrstoći plodova. U neke možemo ubaciti cijelu jabuku, ciklu, mrkvu i u trenutku dobiti vrhunskisok.

Sokove treba uvijek piti prije obroka, razrijeđene s vodom ili mineralnom vodom da bismo ublažili žeđ.

Isprobajte nekoliko jednostavnih recepata:

-  Uzmite istu količinu rabarbare i crvenih jagoda,  ubacite ih u sokovnik i dobit ćete odličan sok kojeg samo treba zasladiti  žličicom meda.

-  Od nekoliko većih mrkvi istisnite sok i po želji ga obogatite dodatkom limunovog ili narančinog soka.

-  Sok cikle, koji nekima nije osobito drag, možete popraviti dodatkom limuna, mlijeka ili jabučnog soka.

-  Umjesto hladne supe možete ponuditi zanimljiv sok od četiri mrkve, tri paradajza, decilitra jabučnog soka kojemu ćete prije serviranja dodati  i kašku vrhnja.

- Lubenicu stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite sok i ulijte u veliki vrč. Dodajte koricu i sok limuna te otopljeni med. Poslužite s ledom i kriškama limuna.

- Običnu limunadu učinite aromatičnijom uz dodatak listića mente, melise ili naribanog đumbira.

- Dobro ohlađenom soku od ribiza dodajte malo gina, ruma i soka od limuna.

- Jabučnom soku dodajte još polovicu bijelog vina i žlicu vanilin šećera.

- Četiri naribane jabuke prelijte s pola litre jabučnog soka i po želji malo zasladite, prelijte s četvrt litre mlijeka, dobro promiješajte i ohladite, a potom ponudite kao osvježavajući napitak.

- Dobar saveznik za utaživanje žeđi su i biljni čajevi s dodatkom limunovog soka i meda. Stavite ih u hladnjak i servirajte sa kriškom limuna.

Izvor: 
SD, Bnn
Tagovi: