45 razloga zašto biste trebali početi piti (domaći) kefir

Zdravlje ulazi na usta

45 razloga zašto biste trebali početi piti (domaći) kefir

23.01.2017 - 17:31
Ishrana

Blag, ukusan, jeftin, a toliko djelotvoran.

KEFIR je dobro poznat blag, osvježavajuć napitak od fermentiranog mlijeka kojeg je lako moguće svakodnevno napraviti i kod kuće, s kefirnim zrncima koje, jedno te iste, možete koristiti u nedogled. Ako se koriste pravilno, sa samo jednom žličicom kefirnih zrnaca koje su gumaste koegzistencije te podsjećaju na mrvljeni karfiol, možete svaki dan dobiti punu čašu zdravlja. Jer iako osvježavajuć i blag, kefir je odličan napitak za naš organizam. 

Trebate li razlog i dokaz? Evo ih - 45! 

  1. Kefir poboljšava imunološki sustav
  2. Prirodno podiže energiju
  3. Poboljšava prirodnu mikro floru u crijevima
  4. Daje vam "dobar osjećaj" - bez ikakve težine
  5. Zasitit će vas i smanjiti želju za međuobrocima 
  6. Poboljšati ukupan probavni sustav
  7. Podržava redovno pražnjenje organizma
  8. Sadrži visoku razinu minerala 
  9. Riječ je o čistom proteinu u jednoj čaši ima oko 8-11 grama proteina) 
  10. Ima puno triptofana koji djeluju smirujuće na živčani sustav 
  11. Sadrži obilje kalcija i magnezija koji su podrška zdravom živčanom sustavu
  12. Bogat je enzimima koji nam pomažu probaviti hranu
  13. Zasitan je pa je odlična namirnica za ljude koji su u procesu mršavljenja 
  14. Savršeno obnavlja crijevnu floru uslijed uzimanja antibiotika i lijekova
  15. Kefir doprinosi, poboljšava i stabilizira razinu mikroorganizama u crijevima
  16. Može kolonizirati probavni trakt s dodatnim korisnim bakterijama; jogurt samo hrani dobre bakterije koje već imate u svom probavnom traktu
  17. Preporučuje se konzumirati dosta kefira u slučajevima oboljenja kao što je rak, herpes, kroničan umor pa čak i AIDS
  18. Pomaže i kod poremećaja spavanja, ADHD-a i depresije
  19. Pomaže smanjiti nadutost 
  20. Odličan je i za trudnice jer pomažu njenom i bebinom imunološkom sustavu 
  21. Kefir je također bogat vitaminom B-12, vitaminom K i biotinom.
  22. Siguran je i hranjiv proizvod za djecu 
  23. Kefir zaista pomaže čak i u bržoj probavi teške hrane te se preporučuje popiti baš malo kefira prije i poslije takvog obroka 
  24. Održava "vitalnim" više od 400 različitih vrsta dobrih bakterija i smanjiti količinu loših 
  25. Sadrži i puno mliječnih kiselina dobrih za lijepu i zdravu kožu 
  26. Ima puno protuupalnih i anti-aging svojstava 
  27. Nema nimalo praznih kalorija i jako je dobar izvor proteina prije i poslije treninga 
  28. Samo jedna čaša kefira dnevno osigurat će vam 30 posto dnevnih potreba za kalcijem i proteinima
  29. Pomaže u smanjenju rizika od gljivičnih oboljenja 
  30. Zbog toga je odličan saveznik za sprječavanje, odnosno ublažavanje simptoma urinarnih upala 
  31. Pun je i vitamina D, a jedna čaša osigurat će vam 25 posto dnevne potrebe za tim važnim vitaminom
  32. Iako je napravljen od mlijeka u procesu pretvaranje u kefir gotovo se u potpunosti eliminira laktoza što znači da je pogodan za sve koji imaju s njom problema
  33. Domaći kefir može imati čak i do 50 sojeva dobrih bakterija u njoj, za razliku od samo 3 soja, ili manje, koliko ih nalazimo u jogurtima 
  34. Kefir djeluje kao prirodni antibiotik jer sprječava rast štetnih bakterija
  35. Pijenje kefira pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi
  36. Poznato je da pomaže i kod proljeva 
  37. Kefir sadrži i puno fosfora, koji je drugi najzastupljeniji mineral u našem tijelu
  38. Pomaže nahraniti, a ujedno i čistiti organizam 
  39. jako je djelotvoran kod kandidijaze 
  40. Pomaže i u borbi protiv alergija 
  41. Dobar je i za zdrav krvni pritisak 
  42. Pomaže čak i mozgu da bolje radi 
  43. Potpomaže i zdravlje naših zglobova 
  44. Pun je aminokiselina 
  45. Ukusan je i jeftin! Pravo i zdravo osvježenje! 

Kefirna zrnca danas je moguće lako nabaviti i na našem tržištu, a jedno te ista zrnca stvarno se mogu koristiti svakodnevno. Važno je samo da se tretiraju i čuvaju kako treba, pa doslovno svaki dan od čaše običnog mlijeka možete dobiti čašu domaćeg finog i zdravog kefira. Zrnca se pritom množe pa s vremenom dio možete odvojiti i pokloniti drugima. 

Važno je međutim da nikako ne koristite tvorničko trajno već isključivo svježe mlijeko (ako niste u mogućnosti nabaviti pravo kravlje). 

Proces izrade kefira može se prilagoditi svakome od vas, što oni koji ga rade već dulje vremena već znaju. No, poenta je da mlijeko s kefirnim zrncima ostane na toplom između 18 i 24 sata, kako bi proces vrenja bio gotov, a vi dobili čašu kiselkastog kefira koji mora biti neznatno gušći od samog mlijeka. Čaša dobivenog kefira mora se procijediti, a kao talog će ostati zrnca koja ćete skladištiti u staklenoj, pokrivenoj teglici i koristiti, ako želite - godinama. 

Izvor: 
index.hr