5 bolesti koje možete dobiti od ljubljenja - u samo 10 sekundi

Dijelimo ljubav i...

5 bolesti koje možete dobiti od ljubljenja - u samo 10 sekundi

24.11.2016 - 08:54
Ljepota

Osim poznate mononukleoze, kao bolesti poljupca tu su i herpes simplex virusi, širok raspon respiratornih virusa te streptokok grupe A. Dobra stvar je da se većina lako liječi.

U samo 10 sekundi poljupca moguće je prenijeti 80 milijuna bakterija i tko zna koliko virusa, no na svu sreću Zika virus i HIV nisu među njima. 

Ovih 5 bolesti se najčešće prenose poljupcem:

  • Bilo koji respiratorni virus - prehlade, gripe, zaušnjaka i rubeolu. Ali iako se ove bolesti mogu dobiti poljupcem, prenose se i kašljanjem, kihanjem i dodirivanjem. 
  • Mononukleoza - zove se i bolest poljupca. Najčešće je uzrokuje Epstein-Barr virus i prati je jak umor i simptomi slični gripi. Najčešće obolijevaju ljudi od 15. do 30. godine. 
  • Virus herpes simplex 1 - riječ je o oralnom herpesu koji izaziva infekciju usnica, usta i lica. Obično se prenosi poljupcem, ali i zaraženom hranom, pićem te kašljanjem i kihanjem. 
  • Citomegalovirus - dio je herpes obitelji. Obično se naše tijelo može izboriti s njim pa ni ne znamo da imamo taj virus u tijelu, ali ako nam je imunitet oslabljen, onda ćemo osjetiti simptome. Temperatura, umor i bol u mišićima najčešći su simptomi, a rijetko može uzrokovati i napadaje, upalu pluća, encefalitis i probleme s vidom. 
  • Streptokok grupe A - lako se liječi antibioticima, ali ako se ne liječi može dovesti i do upale pluća. 
Izvor: 
24sata.hr