5 sobnih biljaka koje će vam pročistiti zrak u kući od otrova

Za bolje zdravlje

5 sobnih biljaka koje će vam pročistiti zrak u kući od otrova

16.03.2017 - 08:45
Ljepota

Većina ljudi drži u kućama i stanovima razne biljke za ukras, ali i za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Istražili smo kojih to 5 biljaka najbolje pročišćava zrak.

1. Mirni Ljiljan (Spathiphyllum)

Ova česta kućna biljka je prirodni pročišćivač zraka, a upija štetne hemikalije iz zraka kao formaldehid, mikročestice plijesni i ostale tipove alergena i ispušta pročišćeni kisik. Mirnog Ljiljana možete držati u spavaćoj sobi jer mu ne treba mnogo svjetla. Zalijevajte ga jednom sedmično do dva puta sedmično ako je blizu radijatora.

2. Lavanda

Često ćete pronaći lavandu kao primjesu u detergentu ili raznim osvježivačima zraka, a za to postoji jednostavan razlog. Istraživanja su pokazala da ovaj lijepi ljubičasti cvijet ima umirujuće djelovanje. Cvijet lavande (čak i osušeni) stavite u spavaću sobu i pripremite se na mirni san. idealno mjesto za lavandu je na prozoru jer treba puno svijetla. 

3. Sanseverija (Sansevieria trifasciata) 

Sanseverija je jedna od rijetkih kućnih biljki koje otpuštaju kisik i po danu i po noći. Idealna je za svaki dom jer je jako otporna, može živjeti na svakom tipu svjetla ili mraka, a potrebno ju je zalijevati jednom svake dvije sedmice. 

4. Gardenija (Gardenia jasminoides) 

Gardenija je poznata po predivnom mirisu, ali ono što rijetko tko zna jest da otpušta u zrak i aromu koja ima učinka laganog sedativa. Umiruje i opušta. Da bi opstala u domu Gardeniji je potrebno jako indirektno svijetlo, temperatura između 16-24°C: Potrebno ju je zalijevati vodom sobne temperature dok se površinski sloj zemlje ne navlaži, a povremeno treba i prskati listove.

5. Ružičasti Jasmin

Nije samo ugodan oku, ružičasti Jasmin i otpušta puno kisika. Možete ga slobodno staviti u spavaću sobu ili na kuhinjski stol. Lončanica bi se trebala držati u blizini prozora jer mu treba svjetla. ne treba puno vode pa pazite da gane prelijete.

Izvor: 
24sata.hr