Bršljanovo ulje i čvrsta masaža najbolji u 'razbijanju' celulita

Za ljepše tijelo

Bršljanovo ulje i čvrsta masaža najbolji u 'razbijanju' celulita

21.06.2015 - 01:35
Ljepota

Izraz ''celulit'' prvi put je korišten prije 150 godina u francuskoj literaturi, a na umjetničkim djelima celulit je prisutan još od 17. stoljeća. Alquier i Paviot su 1920. prvi opisali celulit kao neupalnu, kompleksnu, staničnu distrofiju tkiva, gdje uslijed poremećaja metabolizma vode dolazi do zasićenja susjednog tkiva kao rezultat različitih stimulativnih poticaja.

Celulit se može masirati ručno ili uz pomoć mehaničkog masažera, a idealno je masirati dijelove zahvaćene celulitom uz eterično ulje i po 40 minuta svaki dan.

Masaža je jedini način na koji se može dubinski djelovati na celulit, slažu se vodeći svjetski dermatolozi i kozmetičari, a tretmani celulita nisu jednostavni niti se njihov efekt može postići brzinski kao što ni sam celulit nije brzo nastao.

Celulit se može smanjiti kremama, no njihov efekt je kratkotrajan budući da one zaglađuju samo površinski sloj kože. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba iznimno su korisne za organizam i figuru, no također samo smanjuju vidljivost celulita jer je njegova pojava najčešće genetski uvjetovana i nije povezana s debljinom.

Dobrobiti masaže

Budući da celulit nastaje kao posljedica zadržavanja vode te loše cirkulacije, masaža pomaže na način da opušta mišiće i djeluje na krovotok, dok su esencijalna ulja nužan saveznik dobre masaže jer svojim biljnim djelovanjem prodiru u tkivo i pomažu u oslobađanju zarobljenih toksina i masnoća. 

Pametna esencijalna ulja

Najdjelotvornije ulje koje se koristi u masaži celulita je ono bršljana, a on može biti osnovno ulje ili pak pomiješano s drugim eteričnim uljima. Ukoliko sami miješate eterična ulja, obavezno ih razrijedite baznim uljima poput bademovog, suncokretovog ili običnog baby ulja, jer su eterična ulja prejaka ako se izravno stavljaju na kožu, pa je mogu oštetiti.

Odlična mješavina za masažu celulita je mješavina ulja bršljana s eteričnim uljem limuna, grejpa i ružmarina, koji pospješuju njegovo dubinsko djelovanje. Ulje bršljana potiče proizvodnju hijaluronske kiseline u koži, čime ona postaje čvršća i elastičnija. Za idealno djelovanje, ulje protiv celulita ulje bi trebalo namazati na kožu svaki dan, a uz to je i važno masažom potaknuti krvotok i ubrzati razbijanje celulita.

Pravila masaže

Anticelulitne masaže vrlo su popularne u kozmetičkim salonima, ali ih možete jednostavno izvoditi i kod kuće. Dvije su osnovne vrste masaže, ona ručna ili pak mehanička s masažerom. Iako je čvrsta ručna masaža najdjelotvornija protiv celulita, ona mehanička je nešto lakša pa je i mnogo popularnija.

Nakon tuširanja u košu utrljajte nekoliko kapi bršljanova ulja koje će olakšati pokrete ruku ili masažera po koži, pa će tretman biti manje bolan. Koristite li masažer, najbolje je upotrebljavati kružne pokrete, a idealno trajanje masaže je oko 20 minuta na svakoj nozi ili na području zahvaćenom celulitom.

Masaža celulita pomalo je neugodna, ali nikako ne smije biti iznimno bolna. S vremenom je potrebno pojačavati intenzitet masaže. Čim se koža na nju navikne bit će lakše pojačati tempo, vjerojatnost od stvaranja masnica je puno manja, a smanjit će se i rizik od pucanja kapilara. 

Nikada ne stavljajte eterična ulja na otvorene rane. Kod masaže nogu sklonih proširenim venama treba imati na umu da gruba masaža može pogoršati stanje te uzrokovati pucanje kapilara, a to će isto učiniti i termo tretmani koje valja izbjegavati. Zbog toga bi oni s varikozitetom vena trebali koristiti ulje bršljana pomiješano s uljem cedra te makadamije, koji će djelovati umirujuće na krvne žile.

Pravilni masažni pokreti

Masažu započnite laganim glađenjem kože, koja će je zagrijati i potaknuti krvotok, pa postupno prijeđite na snažnije pokrete. Potom čvršćim kružnim pokretima masirajte celulit, ali se ne zadržavajte previše isključivo na jednom dijelu. Nakon toga možete preći na gnječenje kože, na sličan način kao što se mijesi tijesto, a za kraj završite drobljenjem, tako da stisnete šake i s člancima prstiju izravnavate nakupine od celulita.

Ukoliko masirate noge, možete ih masirati čitavom površinom osim dijela unutarnje strane bedara te masažu tog područja ostavite rukama stručnjaka koji će znati u pravilnom smjeru potaknuti kretanje limfe. Kod masiranja nogu pazite da vam pokreti uvijek idu odozgo prema dolje, tj. od srca prema nogama.

Izvor: 
24sata.hr