Chhabra: Yoga je stil i zdrav način života

Međunarodni dan joge

Chhabra: Yoga je stil i zdrav način života

26.06.2016 - 14:59
Ljepota


Društvo indijsko - bh. prijateljstva, indijska ambasada i Grad Sarajevo upriličili su danas u Sarajevu izvođenje tradicionalnog indijskog plesa i muzike te tako obilježili Međunarodni dana joge (21. juni), koji je definiran prošle godine rezolucijom UN-a, a na prijedlog indijskog premijera.
 


Nerezidentni ambasador Republike Indije za BiH, sa sjedištem u Budimpešti, Rahul Chhabra pojasnio je da yoga nije vezana niti za jednu religiju, nego za zdrav način života. Zbog velikog interesovanja, ove godine Međunarodni dan yoge, osim u Sarajevu, različitim sadržajima obilježava se i u Banjoj Luci i Mostaru.

Tako je u Vijećnici u Sarajevu upriličena i izložba slika indijskih autora koja će biti postavljena i narednih nekoliko sedmica, a danas su nastupile i indijske plesne grupe.       

"Zahvalni smo Gradskoj upravi Sarajeva što nam je osigurala predivan prostor za obilježavanje dana yoge." Precizira da je yoga način disanja, življenja, razmišljanja… koji pomaže svim ljudima. To je, kaže, nešto što bi svi mogli i trebalo da rade te ističe da indijski premijer i mnogi zvaničnici te države rade yogu.      

Joga je način i stil života, podrazumijeva opuštanje i meditaciju, a jedan od oblika yoge je tzv. hata yoga koja podrazumijeva fizičke vježbe (asane). Stručnjaci kažu da u svakodnevnom životu yoga može pomoći da se smirimo i relaksiramo i da na taj način život doživljavamo s više mira i radosti.


 

Izvor: 
fena