Cimet: Začin vredniji od zlata

Zasigurno jedan od najstarijih začina

Cimet: Začin vredniji od zlata

20.06.2015 - 10:09
Ishrana

Odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, a stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje kafi, voćnim sokovima, žitaricama, pecivu. Da je poseban pokazuju i rukopisi na sanskritu napisani 2.800. godine prije Isusa. Cimet je zasigurno jedan od najstarijih začina za koji su znali i stari Kinezi, Egipćani i Feničani.

Od Evropljana prvi su ga, prije pet vijekova, otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lijek protiv zamora i za jačanje energije. Cijena cimeta je u to doba bila neverovatno visoka, poput zlata, pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Pri kraju 19. veka cimet je prestao da bude engleska ekskluziva i proširio se po cijelom svijetu.

Zbog ljekovitih sastojaka ovom biljkom se ozbiljno bavi i zvanična medicina. Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj mjeri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički djeluju, tvrde američki stručnjaci sa Harvard univerziteta.

Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprječava njihov rast. 

U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i djeluju protivupalno. Nedavna istraživanja pokazala su da cimet može da se koristi i kao alternativa tradicionalnim konzervansima hrane, jer njegova esencijalna ulja posjeduju i antimikrobno djelovanje. 

Cimet je odličan izvor mangana, željeza, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).
Imajući sve ovo na umu, stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje različitim namirnicama koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi, kao što je kafa, voćni sokovi, žitarice, tost.

 

Izvor: 
novosti.rs
Tagovi: