Čokolada štiti srce i podiže raspoloženje

Omiljena poslastica dobra za zdravlje

Čokolada štiti srce i podiže raspoloženje

04.04.2017 - 13:26
Ishrana

Drevne Maje čokoladu su nazivali "hranom bogova", a naučnici tvrde kako u tome i nisu pogriješili jer je najomiljenija poslastica na svijetu zaista dobra za zdravlje. 

 

Tamna čokolada, kako je već ranije potvrđeno u studijama, štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) holesterola.

Budući da čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, čokolada može pružati i osjećaj zadovoljstva.

Neki tvrde kako je čokolada - riznica antioksidanata. Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći još u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.

Naučnici ipak upozoravaju kako se ne smije pretjerivati sa unosom čokolade te da je nekoliko kockica tamne čokolade dnevno dovoljno da se pridobije dobrobit od antioksidanata i minerala koje ona sadrži.

Izvor: 
BNN.BA