Čovjek svaki dan proživljava isti datum iz prošlosti

Jeziv slučaj amnezije

Čovjek svaki dan proživljava isti datum iz prošlosti

15.07.2015 - 17:34
Ishrana

Muškarac (38) kojeg su na sveučilištu u Leicesteru predstavili samo kao Williama, svakoga dana iznova živi 14. ožujka 2005. godine.

On se svakog jutra budi uvjeren da je upravo taj datum, da još uvijek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, te potom u nastavku dana gubi nove informacije, prenosi Leicester Mercury. Doktor Gerald Burgess s navedenog sveučilišta smatra kako je njegov slučaj jedinstven u svijetu na polju amnezije te ističe kako se William baš svega sjeća do toga dana i 13.40 sati, te da se poslije toga naprosto „resetira“ jer nove informacije može čuvati tek 80 minuta. 

"Kako bi normalno funkcionirao supruga ga svakog jutra podsjeća da upali računalo i pročita sve zadatke koje mora taj dan obaviti, kao i da se podsjeti na sve informacije koje su mu potrebne", napisao je Burgess, koji je odbacio optužbe da William lažira bolest. Burgess je pojasnio da s njim već radi punih deset godina i da nema šanse da se pretvara, dodajući kako vjeruje da je kod Williama problem to što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, što u konačnici dovodi do toga da njegov mozak nije u stanju stvoriti nova sjećanja. 

Njegov je problem, zapravo, vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu prebaciti informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, ali se povijest bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti, naglašava doktor Burgess. Inače, William nikada nije pretrpio udarac u glavu, niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje pa se samo može nagađati što je bio uzrok stanju u kojemu se danas nalazi. Burgess smatra kako Williamovi problemi kreću neposredno nakon anestezije kod zubara, no ističe kako nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je kriv za njegovo stanje. 

Izvor: 
Fena
Tagovi: