Istraživanje: Sve više djece pati od anksioznosti, "krivac" društvene mreže

Uznemirujući podaci

Istraživanje: Sve više djece pati od anksioznosti, "krivac" društvene mreže

12.03.2017 - 19:02
Ishrana

Broj djece i mladih koji se liječe od anksioznosti u britanskim bolnicama povećao se za 42 posto za samo godinu, pri čemu se hiljadama njih bolest otkrije i prije tinejdžerskog doba, pokazuju rezultati britanske Nacionalne zdravstvene službe. 

Stručnjaci kažu da su podaci "duboko uznemirujući" i da pružaju sliku o generaciji koja je "24 sata dnevno" izložena pritiscima na društvenim mrežama, što potiče nasilničko ponašanje, nesigurnost i zabrinutost za sopstveni izgled. Podaci otkrivaju da se broj anksiozne djece utrostručio u posljednjih pet godina.

Britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu djece NSPCC upozorava na sve veću zabrinutost ove populacije zbog uznemirujućih vijesti koje saznaju na društvenim mrežama, ali i zbog svjetskih događaja, kao što su Bregzit, američki izbori i teška situacija na Bliskom istoku.

U 2015/16. godini, više od 10.000 pacijenta mlađih od 18 godina primljeni su u bolnicu zbog anksioznosti, među kojima su i djeca od 12 godina i mlađa. Više od 200 mališana staro je četiri ili pet godina, dok čak 92 anksiozne djece nema ni tri godine.

- Podaci o naglom porastu broja anksiozne djece duboko su uznemirujući - kaže dr. Marc Bush, glavni savjetnik dobrotvorne organizacije "Young Minds".

- Naša istraživanja pokazuju da su djeca i mladi suočeni s velikim brojem raznovrsnih pritisaka, uključujući i stres u školi, probleme zbog izgleda, psihičko nasilje na mreži i van nje, kao i činjenicu da su 24 sata dnevno izloženi utjecaju društvenih mreža i neizvjesnost kada je posao u pitanju - napominje se.

John Cameron, direktor službe NSPCC za pružanje pomoći djeci i omladini telefonom, ističe da su problemi djece često izazvani potrebom da drže korak s vršnjacima i da imaju savršen život.

Organizacija bilježi povećanje od 35 posto poziva djece i mladih tokom 2015/16, pri čemu broj poziva konstantno raste i trenutno iznosi oko 1.100 mjesečno.

U telefonskim razgovorima djeca otkrivaju da su zabrinuta zbog ratova i patnji njihovih vršnjaka širom svijeta nakon što su vidjela slike izbjeglica iz ratnih područja koji su morali napustiti uništene domove.

U posljednjih deset godina dramatično se povećao i broj djece i mladih koji se samopovrjeđuju, pa je broj djevojčica koje se liječe od posljedica samopovrjeđivanja četvorostruko, a dječaka gotovo trostruko veći.

Izvor: 
e-ordinacija.ba