Kako čuvati hranu na ljetnim vrućinama i izbjeći trovanje

Bakterije prijete

Kako čuvati hranu na ljetnim vrućinama i izbjeći trovanje

30.07.2015 - 22:21
Ishrana

Kad temperatura zraka postane nepodnošljiva, a čini se da će žega još potrajati, učestalija su trovanja hranom uzrokovana bujanjem mikroorganizama i njihovih toksina.

Mogućnost trovanja je velika i na izletima u prirodi koji su u ljetnim danima masovniji. Stoga od kupovine tj. odabira određene hrane, preko pripreme do konzumacije moramo misliti na to kako spriječiti nastanak bolesti.
Treba imati na umu da ljetne temperature pogoduju razmnožavanju bakterija i da hrana brzo ulazi u “opasnu temperaturnu zonu”, pa pravila kojih se moramo pridržavati kroz čitavu godinu sada zahtijevaju još veću pozornost. Najvažnije je da smo sigurni u ispravno postupanje s hranom jer do trovanja mogu dovesti i namirnice koje nisu promijenile senzorska svojstva – okus, izgled ili miris.

Prilikom kupnje važno je provjeriti da je hrana pravilno označena, da nije istekao rok uporabe i da je ambalaža neoštećena, za pripravljenu hranu kad je pripravljena, čuva li se na propisanoj temperaturi i je li ispravno pohranjena u trgovini. 

Također je važno da kupljeno što prije stigne do mjesta konzumacije, pripreme ili pohrane. Transport mesa i drugih pokvarljivih namirnica poželjan je sa “ledenjacima” u prijenosnom hladnjaku, kao i takvo čuvanje hrane izvan kuće npr. na izletu.

Da bi se izbjegla trovanja, osnovno je pravilo da lako pokvarljiva hrana ili ona već pripremljena za konzumaciju mora biti na hladnom i ne smiju biti izvan hladnjaka dulje od jedan sat, a da bismo bili sigurni da je naša hrana doista dovoljno termički obrađena, mora se dovoljno dugo kuhati ili peći da bi se uništila većina mikroorganizama.

Opasnost od trovanja vreba i iz napitaka – sokova, piva, gaziranih pića... pa je najzdravija preporuka piti vodu.

Izvor: 
Bnn.ba
Tagovi: